Acasa Cultura-ReligieCultura A murit Saramago

A murit Saramago

scris de Ziua Veche
5 afisari

.Scriitorul portughez, laureat al Premiului Nobel, Jose Saramago a decedat, vineri, in locuinta sa din insula spaniola Lanzarote, din arhipelagul spaniol Canare.

In ultimii ani, Jose Saramago a fost spitalizat de mai multe ori intr-o clinica din apropierea locuintei sale de pe insula Lanzarote.

In ianuarie 2008, sotia scriitorului, Pilar del Rio, spunea ca Jose Saramago face fizioterapie si exercitii de recuperare a masei musculare, din cauza ca acesta a petrecut mult timp fara sa faca miscare. Pilar del Rio a amintit faptul ca Saramago „a calatorit prin lume” cu o pneumonie care nu a fost diagnosticata la timp si care s-a agravat mai tarziu, motivand astfel spitalizarea lui Saramago, in decembrie 2007, transmite Mediafax.

Jose Saramago s-a nascut la 16 noiembrie 1922, la Azinhaga (Ribatejo), intr-o familie modesta. Destinul sau scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminand cu premiul Nobel pentru Literatura in 1998. In 1992, el a publicat „Evanghelia dupa Isus Cristos”, cel mai polemic roman al sau, care reconstituie o viata apocrifa a lui Iisus. O cotitura in universul tematic al lui Jose Saramago o constituie seria de fictiuni alegorice inceputa cu „Pluta de piatra” (1986) si urmata de „Eseu despre orbire” (1995), „Toate numele” (1997), „Pestera” (2000), „Omul duplicat” (2002), „Eseu despre luciditate” (2004) si „Intermitentele mortii” (2005).

Saramago locuia in Lanzarote din 1993, impreuna cu sotia sa, jurnalista Pilar del Rio. Acesta s-a autoexilat in urma polemicii create in Portugalia de publicarea romanului „Evanghelia dupa Isus Cristos”, cenzurat de autoritati.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult