Acasa Cultura-ReligieCultura Soprana Roxana Briban s-a sinucis

Soprana Roxana Briban s-a sinucis

scris de Ziua Veche
7 afisari

Soprana Roxana Briban, în vârstă de 39 de ani, s-a sinucis sâmbătă după-masă în casa ei din Bucureşti, a declarat pentru Mediafax Alexandru Briban, soţul artistei, care a precizat că aceasta a suferit un şoc după ce a fost dată afară de la Opera Naţională din Bucureşti, în 2009.


„Ieri după-masă eu am fost la cumpărături şi când m-am întors am găsit uşa încheiată, cu cheile în uşă, pe dinăuntru. Am intrat pe geam şi am găsit-o în cadă, cu venele tăiate, cu trei pungi legate cu scotch în jurul gâtului. Nu avea puls, nu respira, a venit echipa SMURD care a încercat să o resusciteze, dar nu a reuşit”, a explicat Alexandru Briban.

El a precizat că soprana a suferit o depresie după ce a fost dată afară de la Opera Naţională Bucureşti în 2009. „A suferit un şoc. Pe directorul de la Opera Naţională Bucureşti nu-l mai interesa, deşi avea una dintre cele mai bune voci şi o carieră internaţională. A suferit foarte mult atunci”, a spus Alexandru Briban.

Acesta a mai spus că soţia lui nu era la prima tentativă de sinucidere şi că urma un tratament. „A fost la doctori, se mai liniştise. A mai avut tentative de sinucidere, dar nu de acest gen. Am putut să o salvez de fiecare dată”, a mai spus Alexandru Briban.

El a precizat că şi contractele de colaborator pe care soprana le avea la Opera din Viena s-au încheiat o dată cu plecarea de la conducerea instituţiei a lui Ioan Holender.

„A fost una dintre cele mai bune soprane, cu o voce deosebită. Este cumplit ce s-a întâmplat”, a spus Alexandru Briban.

Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti, a declarat că echipa SMURD a constatat sâmbătă decesul Roxanei Briban.

În prezent trupul sopranei este la Institutul Naţional de Medicină Legală, unde a fost depus sâmbătă la ora 22.00, potrivit lui Alexandru Briban.

În anul 2009, soprana Roxana Briban şi-a dat demisia de la Opera Naţională Bucureşti, unde lucra din anul 2000, după ce directorul general al Operei, Cătălin Ionescu Arbore, i-a cerut să renunţe la contractele pe care le avea la Viena.

Contactat de Agerpres, Arbore a declarat că nu poate crede o astfel de grozăvie, calificând evenimentul drept „o farsă sinistră”.

Roxana Briban (n. 1971 la Bucureşti) se dedică vieţii muzicale încă de la vârsta de 6 ani, prin studiul viorii şi cel al cântului, devenind în scurt timp solistă a Corului de Copii al Radiodifuziunii Române, cu care susţine peste 300 de concerte în ţară şi în străinătate.

Absolvă Universitatea de Muzică din Bucureşti la clasa prof. univ. Maria Slătinaru-Nistor în anul 2000.

Imediat după absolvire, debutează ca solistă a Operei Naţionale din Bucureşti, cu rolul Contesei din opera „Nunta lui Figaro” de W.A.Mozart.

{youtube}3RZ-ckUBDgM{/youtube}

Începutul carierei internaţionale este marcat de debutul la Wiener Staatsoper, în anul 2003, cu rolul Micaela, din opera „Carmen” de Georges Bizet. De atunci, soprana româncă devine invitat permanent al scenei vieneze, încheind contracte până în stagiunea 2009-2010, cu rolurile Donna Elvira („Don Giovanni”), Mimi („Boema”), Amelia Grimaldi („Simone Boccanegra”), Contesa („Nunta lui Figaro”) şi Tatiana („Evgheni Oneghin”).

Rămâne fidelă scenei bucureştene în timp ce este invitată în teatre precum Volksoper Wien, Deutsche Oper Berlin, Theatre Capitole du Toulouse, Teatro Municipal Santiago de Chile şi Het Muziektheater din Amsterdam, la Zurich, la Roma, Dresda, Madrid, Atena, Bangkok, Singapore sau Seul şi unde are prilejul de a fi alături de dirijori renumiţi precum Marco Armiliato, Adam Fischer, Rafael Fruhbeck de Burgos, Michail Jurowski , Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Marc Piollet, Peter Schneider, Vjekoslav Sutej, regizori ca Michael Hampe, Robert Wilson şi artişti celebri precum Agnes Baltsa, Giuseppe Filianoti, Ferruccio Furlanetto, Franz Grundheber, Ildiko Raimondi, Michael Schade, Stephania Toczyska.

După turneul asiatic, cu opera „Nunta lui Figaro” de W.A.Mozart, în rolul Contesei, colaborarea cu Wiener Staatsoper a continuat în stagiunea 2007-2008 cu alte doua turnee, în Europa (Luxemburg) cu opera „Don Giovanni”, în rolul Donna Elvira şi un al doilea turneu în Asia (Tokyo Nomori Opera), unde soprana Roxana Briban a debutat în rolul Tatianei, din opera „Evgheni Oneghin” de P.I.Ceaikovski, sub conducerea muzicală a celebrului dirijor Seiji Ozawa.

Vezi aici siteul oficial al Roxanei Briban.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult