Blake Edwards, regizorul şi scenaristul celebrelor “Breakfast at Tiffany’s”, “10”, şi “Pantera Roz” s-a stins miercuri seara, la vârsta de 88 de ani, în urma complicaţiilor după o pneumonie, la spitalul St. John’s Health Center în Santa Monica.
La căpătâiul său erau soţia, celebra Julie Andrews, şi alţi membri ai familiei. Edwards fusese internat în urmă cu două săptămâni, informează Associated Press.
Avea şi probleme cu un genunchi şi de circa un an şi jumătate se deplasa într-un scaun cu rotile.
“A fost omul cel mai extraordinar pe care l-am întâlnit şi a fost sufletul meu pereche”, a declarat Julie Andrews. “Îmi va lipsi mai mult decât o pot spune în cuvinte, dar va fi mereu în inima mea”.
Edwards se afla în lucru cu două muzicaluri pe Broadway, unul bazat pe seria “Pantera Roz”, altul, intitulat “Big Rosemary”, o comedie despre perioada prohibiţiei.
Blake Edwards reprezenta a treia generaţie de regizori din familia sa şi era celebru pentru filmele în care au strălucit Jack Lemmon, Audrey Hepburn, Peter Sellers, Dudley Moore, Lee Remick şi Julie Andrews, soţia sa de 42 de ani.
“Nu va mai fi nimeni ca el. A fost un geniu”, a declarat actorul Robert Wagner joi, la aflarea veştii. “Eram prieteni foarte buni şi a fost extraordinar de amabil cu mine de-a lungul întregii mele cariere”.
La rândul său, Steve Martin a scris joi pe Twitter: “Blake Edwards a fost unul dintre oamenii care m-au făcut să iubesc comedia”.
Edwards a regizat şi deseori a şi scris o mare varietate de filme: “Days of Wine and Roses”, o poveste cumplită despre alcoolism, cu Lemmon şi Remick; “The Great Race”, o aventură comică şi spumoasă, cu Tony Curtis, Jack Lemmon şi Natalie Wood sau “Victor/Victoria”, o farsă – travesti – muzical cu Andrews.
Era cunoscut ca un spirit independent, ceea ce a dus deseori la conflicte cu şefii marilor studiouri. Şi-a exprimat dispreţul pentru sistemul de la Hollywood în comedia neagră din 1981, “S.O.B.”
Deşi multe dintre filmele lui au fost mari hituri, a fost nominalizat la Oscar doar de două ori: în 1982 pentru scenariul la “Victor/Victoria” şi în 1983.în calitate de coautor al scenariului la “The Man Who Loved Women”. Lemmon şi Remick au fost nominalizaţi la Oscar în 1962 pentru rolurile lor din “Days of Wine and Roses”, iar Audrey Hepburn în 1961 pentru “Breakfast at Tiffany’s”.
Academia îl premiază totuşi pe Blake Edwards, în 2004, pentru întreaga carieră.
Cu Julie Andrews era căsătorit din 1968. Amândoi aveau copii din căsătoriile anterioare: Julie o avea pe Emma, dintr-un mariaj anterior cu scenograful de pe Broadway Tony Walton, iar Blake, o fată, Jennifer, şi un băiat, Geoffrey. din căsătoria şi Geoffrey cu Patricia Edwards. El şi Andrews vor adopta doi copii vietnamezi, Amy şi Lo.
Pasionat de pictură din tinereţe, Edwards s-a apucat şi de sculptură pe la jumătatea vieţii. Lucrările sale în bronz, influenţate de opera lui Henry Moore, s-au bucurat de critici extrem de favorabile.
Blake Edwards lasă în urmă o soţie, cinci copii, şapte nepoţi şi doi strănepoţi. Familia a declarat că va organiza o comemorare privată, pentru apropiaţi. O ceremonie publică de comemorare va avea loc anul viitor.