Acasa Cultura-ReligieCultura Abecedare pentru copiii românilor din Timoc

Abecedare pentru copiii românilor din Timoc

scris de M.A.
3 afisari

Comitetul Drepturilor Omului din Nigotin, Serbia, a început demersurile pentru obţinerea de la Inspectoratul Şcolar Mehedinţi a peste 300 de abecedare pentru copiii românilor din regiunile Timoc, Morava şi sudul Dunării.

abecedar

Preşedintele respectivei asociaţii, Duşan Pârvulovici, a declarat că abecedarele sunt destinate învăţării limbii române în cele 200 de localităţi cu populaţie românească, care, din anul 1833, au pierdut dreptul utilizării limbii materne, transmite TimocPress.

„Este nevoie, pentru conservarea limbii române, ca toţi copiii românilor care în şcoală învaţă numai în limba sârbă, să fie iniţiaţi şi în limba strămoşilor lor. Din păcate, abecedarele nu vor putea fi utilizate în sistemul de învăţământ, ci numai în familie”, a precizat Pârvulovici.

El a mai arătat că iniţiativa de a achiziţiona abecedare îi aparţine, ea fiind luată în urma decizie Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Vlahe de a oficializa o limbă aberantă – limba vlahă şi de a gira apariţia unor manuale în limba aşa-numită vlahă.

„Sper că Inspectoratul Şcolar Mehedinţi ne va sprijini în procurarea abecedarelor şi a altor materiale didactice de învăţare a limbii”, a afirmat Pârvulovici.

La rândul său, inspectorul general Emil Mirică a spus că va face diligenţele necesare la ministerul de resort pentru „obţinerea unei cantităţi de abecedare disponibile la nivelul editurilor care le-au tipărit şi, bineînţeles, în funcţie de condiţiile impuse de acestea”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult