Acasa Cultura-ReligieCultura Actorul Ion Besoiu, informator al Securităţii

Actorul Ion Besoiu, informator al Securităţii

scris de P.C.R.
58 afisari

Ion Besoiu a colaborat cu Securitatea şi a dat informaţii despre colegi de-ai săi de la Teatrul Bulandra, în perioada în care era director al instituţiei, susţin reprezentanţii CNSAS în acţiunea depusă la Curtea de Apel Bucureşti.

Ion Besoiu a colaborat cu Securitatea

foto: Realitatea.net

Pe lista celor turnaţi s-ar fi aflat Ion Caramitru, regizorul Liviu Ciulei sau academicianul Răzvan Theodorescu.

Potrivit acţiunii CNSAS, actorul Ion Besoiu a dat informaţii Securităţii sub numele de Bogdan, în perioada 1980-1985, dar şi din 1988 în 1989, informează Realitatea TV.

În anii ’80, Ion Besoiu dădea informaţii Securităţii despre colegi de-ai săi de de la Teatrul Bulandra. În schimbul unor informaţii despre Ion Caramitru sau Liviu Ciulei, Besoiu primea de la Securitate câteva sute de lei.

Pe lista celor despre care marele actor dădea informaţii ofiţerilor de Securitate apar şi scriitorul Dinu Săraru, Gina Patriche sau istoricul de artă Răzvan Teodorescu.

Actorul frecventa des ambasada Statelor Unite şi a Franţei, dând declaraţii şi despre diplomaţi străini. Contactat de Realitatea TV, actorul a declarat că vorbea cu un ofiţer al Securităţii, dar nu a semnat niciodată un angajament.

„Nişte penibilităţi. Când eram director la Teatrul Bulandra, venea un ofiţer care se ocupa de teatru şi eu cum mergeam la ambasade, în special la Ambasada SUA, venea un ofiţer care mă întreba. M-a şi botezat cu un nume. Bogdan, habar nu aveam. Păi pe vremea aia trebuia să dai relaţii”, a spus Ion Besoiu.

Cât despre colegul său, Ion Caramitru, Besoiu spune că nu l-a turnat la Securitate: „Nu am dat nicio informaţie despre Caramitru, decât că era angajat al Teatrului Bulandra„.

Ion Caramitru a refuzat să comenteze pe marginea subiectului.

Actorul Ion Besoiu (80 de ani) a jucat în numeroase piese de teatru şi filme. S-a remarcat după turnarea filmului Toate pânzele sus, în care a jucat rolul căpitanului Anton Lupan. A fost vreme de 12 ani directorul Teatrului Bulandra din Bucureşti. Ion Besoiu a obţinut Premiul Gopo 2011 pentru întreaga carieră.

4 comentarii

flory 06-04-2011 - 16:05

si ce caramitru nu a fost? a sau el e pe val. la cei 80 de ani ai maestrului BESOIU pusca si cureaua lataaa. fix in pix au nimerit.

u s 06-04-2011 - 16:17

Zi ca n-ai votat cu Basescu, d-aia mirosi si Besoiu…Ce va mai place sa va zvarcoliti in fecale de securisti viermilor.

banuiam,era prea inganfat,avea spate acoperit 06-04-2011 - 16:36

bai fratilor,eu am lucrat in sistem,stiu toate hotiile de dupa 1990,stiu cum s-a facut primul milion de dolari atunci,sant expert contabil .Am iesit,am refuzat sa-mi pun familia in pericol,sa-mi risc libertatea.Si asta pentru ca asa am fost educat.Stiam ca aceasta tumoare a coruptiei o sa explodeze dupa citva ani si ca va veni cineva la putere, care va scoate la suprafata toata hotia privind praduirea bugetului de stat si starea de colaps in care vor putea intra sectoarele vitale ale statului:invatamint,sanatate,armata etc.Pentru aceasta a trebuit sa ma exclud din orice mediu pentru ca sa nu fiu agatat si a nu putea fi santajat.Abia acum, prin decizile celor din CSAT=ul de acum si cu vointa premierului,ministrilor si presedintelui se poate face curatenie in tara si indrepta lucrurile.

Ciu Huhu 06-04-2011 - 17:46

Intotdeauna a avut moaca de turnator, Besoiu asta de doi bani!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult