Acasa Cultura-ReligieCultura Actriţa Rodica Tapalagă a murit

Actriţa Rodica Tapalagă a murit

scris de D.S.S.
20 afisari

Actriţa Rodica Tapalagă a murit, la vârsta de 71 de ani. Actriţa suferea de mai multe afecţiuni, dar cea mai grea a fost o colagenoză, care dura de aproximativ 7 ani. În ultimele luni, Rodica Tapalagă a fost spitalizată.Potrivit fiului actiţei, Barbu Popescu, artista a murit sâmbătă, dar familia a făcut public decesul duminică, pentru ca toţi cei apropiaţi să o poată plânge.

El a adăugat că admiratorii şi colegii actriţei îi pot aduce un ultim omagiu începând de duminică, la Biserica Colţea, până în dimineaţa zilei de marţi, 21 decembrie. În aceeaşi zi vor avea loc funeraliile, în cadru privat. 
Actriţa Rodica Tapalagă s-a născut la 12 ianuarie 1939 la Dorohoi, judeţul Botoşani. A susţinut o bogată activitate teatrală cu precădere în roluri comice, la Teatrul Naţional Craiova, Teatrul Nottara (”Colombe” de J. Anouilh, regia Sanda Manu), dar în special la Teatrul ”Lucia Sturdza Bulandra”, unde a jucat din anul 1981. 
La Teatrul Naţional din Craiova a interpretat rolul Elizei Doolittle din ”Pygmalion”, de G.B. Shaw, regia Vlad Mugur, Eleva din ”Steaua fără nume” de M. Sebastian, regia A. Moldovan, Valia din ”Poveste din Irkutsk”, regia Radu Nicolae, Fata în albastru din ”Celebrul 702”, regia Radu Miron. 
Printre rolurile interpretate pe scena Teatrului ”Lucia Sturdza Bulandra” (1961-1977) se numără: Fima din ”Copiii Soarelui” de Maxim Gorki, în regia lui Lucian Pintilie şi a lui Liviu Ciulei, Ortansa din ”Prostii sub clar de lună” de T. Mazilu, în regia lui Lucian Pintilie, Lucy din ”Opera de trei parale” de B. Brecht, regia Liviu Ciulei, Adriana din ”Comedia erorilor” de W. Shakespeare, în regia lui Lucian Giurchescu, Didina Mazu din ”D’ale carnavalului” de I.L. Caragiale, regia Lucian Pintilie. După o îndelungată absenţă, a putut fi din nou admirată în rolul reginei Charlotte din ”Nebunia regelui George” de Alan Bennett, în regia lui Petre Bokor (premiera 26 iunie 2004), în compania altui actor celebru, Mircea Albulescu (Richard al III-lea). 

A întruchipat personaje de neuitat şi în filme, colaborând cu regizori, precum: Dan Piţa, Mircea Veroiu, Gheorghe Vitanidis, Mircea Daneliuc – ”Alo?…Aţi greşit numărul!” (1958), ”Politică şi…delicatese” (1963), ”Tănase Scatiu” (1976), ”Între oglinzi paralele” (1978), ”Vis de ianuarie” (1978), ”Artista, dolarii şi ardelenii” (1979), ”De dragul tău, Anca!” (1983), ”Dragostea şi revoluţia” (1983), ”Vreau să ştiu de ce am aripi” (1984), ”Cui i-e frică de Virginia Woolf” (1995). 

În 2001 a primit premiul UNITER pentru întreaga activitate. Actriţa Rodica Tapalagă a fost premiată la gala de decernare a premiilor Municipiului Bucureşti pentru artă şi cultură, secţiunea „Artele spectacolului”, care a avut loc la 14 decembrie 2009 pe scena Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Capitală.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult