Acasa Cultura-ReligieCultura Acuarelă de Cezanne adjudecată pentru 19 milioane de dolari

Acuarelă de Cezanne adjudecată pentru 19 milioane de dolari

scris de Laurentiu Banches
7 afisari

Un studiu pregătitor în acuarelă pentru „Jucătorii de cărţi” al pictorului Paul Cezanne a fost cumpărat cu 19,12 milioane de dolari la o licitaţie organizată la New York

Jucatorii de carti - Paul Cezanne (foto:mytex.ro)

Acuarela lui Cezanne, care are o dimensiune de 46, 7 pe 30,5 cm, a fost vândută după doar câteva minute la prima sedinţă a licitaţiilor de primăvară de artă impresionistă şi modernă organizată de casa Christie’s de la New York, conform Agerpres, care citează o relatere AFP. Desenul reprezintă un studiu pregătitor pentru opera „Jucătorii de cărţi” din care pictorul a realizat cinci versiuni diferite între 1890 şi 1896.

Acuarela lui Cezanne i-a aparţinut din 1930 colecţionarului texan Heinz F.Eichenwald şi a fost prezentată de casa de licitaţii Christie’s ca una din piesele excepţionale scoase la licitaţia, la care au fost prezentate într-o oră 31 de picturi şi sculpturi. Printre acestea s-au numărat o pânză de Henri Matisse, numită „Bujorii”, realizată în 1907 care s-a vândut cu 19,2 milioane de dolari şi o pictură de Picasso, „Două nuduri culcate”, din 1968, care a fost achiziţionată pentru 8, 8 milioane de dolari.

La această licitaţie, Casa Christie’s a strâns o sumă de 117 milioane cu 17 milioane mai mult decât anticipase. Licitaţiile de primăvară vor continua miercuri, 2 mai, la casa Sotheby, care pune la bătaie, printre altele, una din versiunile ‘Strigătului’ ale pictorului norvegian Edvard Munch. Pictura realizată în 1895 este estimată la nu mai puţin de 80 milioane de dolari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult