Acasa Cultura-ReligieCultura AIS Moldpres a lansat “Cronica Basarabiei 1918-1944”

AIS Moldpres a lansat “Cronica Basarabiei 1918-1944”

scris de L.M.
7 afisari

În cadrul Salonului Internaţional de Carte, ediţia a XXII-a, care se desfăşoară la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova în perioada 31 august-3 septembrie, Agenţia Informaţională de Stat MOLDPRES a lansat „Cronica Basarabiei 1918-1944” – mărturii din presa timpului selectate de Vlad Darie şi maestrul fotograf Mihai Potîrniche.

AIS Moldpres a lansat “Cronica Basarabiei 1918-1944”

AIS Moldpres a lansat “Cronica Basarabiei 1918-1944”

Manifestarea a fost moderată de către scriitorul Ioan Mînăscurtă. El a remarcat, între altele, că aceasta este o carte de excepţie, care face lumină asupra unei perioade foarte complexe, puţin studiată din istoria Basarabiei. „sunt spicuiri din presa Basarabiei, României, Transnistriei şi din cea sovietică. Această structură îi dă pondere şi pune în valoare evenimentele care s-au produs atunci”, a menţionat moderatorul.

La rândul său, directorul AIS MOLDPRES, Vlad Darie, a amintit că volumul a fost deja lansat la BNRM, la Librăria „Din Centru a Editurii „Cartier”, la Bălţi, Criuleni, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova şi în alte instituţii şi localităţi.

„Dacă vrem să construim o casă europeană, trebuie s-o zidim pe fundamentul adevărului ştiinţific şi istoric. În acest volum, noi venim cu argumente din presă, selectate din arhivă. Am colaborat cu Institutul Naţional de Istorie al României, cu Biblioteca Naţională a României, cu Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti şi cu alte instituţii”, a afirmat Vlad Darie.

Potrivit lui, alcătuitorii şi-au pus drept scop să aducă mărturii din presa timpului fără să le comenteze, să le pună alături astfel încât ca cititorul să poată face o analiză comparativă. În acelaşi timp, Vlad Darie a menţionat că va continua să studieze această temă din spaţiul nostru, unde se ciocnesc două civilizaţii: occidentală şi cea orientală.

„Această carte trebuie adusă la cunoştinţa marelui public. Ea are la bază adevărul istoric. Informaţia este selectată foarte riguros şi prezintă două faţete ale Basarabiei. Contrastul este foarte izbitor – se dă o relatare din presa sovietică şi alta – din cea românească. Un cititor avizat poate selecta grâul de neghină. Destul de elocvente în acest sens sunt informaţiile despre foametea din Ucraina şi câteva regiuni ale Rusiei din 1932-1933, care au afectat şi RASSM, când populaţia acesteia trecea Nistrul ca să-şi salveze viaţa în Basarabia românească, în timp ce presa sovietică scria neadevărul despre o pretinsă foamete care ar fi cuprins România”, a constatat istoricul Andrei Varta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult