"Părinteasca Dimândare" festivalul aromânilor | Ziua Veche
Acasa Cultura-ReligieCultura Albania şi Macedonia. ”Părinteasca Dimândare” festivalul aromânilor

Albania şi Macedonia. ”Părinteasca Dimândare” festivalul aromânilor

scris de M.A.B.
12 afisari

Părinteasca Dimândare”, festivalul cântecului, dansului şi tradiţiilor aromâneşti, organizat de Fundaţia Cultural – Ştiinţifică Aromână „Andrei Saguna”, s-a desfăşurat în perioada 7-10 octombrie.

Albania-Macedonia-2011- Parinteasca Dimandare

Albania-Macedonia-2011- Parinteasca Dimandare (foto: dprp.gov.ro)

Ajuns la a XVII-a ediţie, festivalul s-a desfăşurat anul acesta cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, pe meleagurile unde s-a format o importantă parte a românităţii sud – dunărene, în Albania şi Macedonia. Evenimentul a însufleţit comunităţile de aromâni din aceste ţări, sute de persoane deplasându-se la Tirana, Corcea, Saranda, Elbasan, Fier (Albania) şi Bitola şi Skopje (Macedonia) pentru a participa, alături de aromânii din aceste localităţi, la un regal aromânesc oferit de ansamblurile „Dorlu”, din Sarighiol de Deal, „Boatea Fârşerotească”, „Kavaia” şi „Fârşerotlu” din Albania.

Manifestările, organizate cu sprijinul misiunilor României la Tirana şi Skopje, a consulatului onorific al României la Bitola, al asociaţiilor „Liga Aromânilor din Albania”, „Asociaţia Culturală a Aromânilor din Albania” şi „Liga Vlahilor din Macedonia”, s-au bucurat şi de prezenţa ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, care în data de 9 octombrie, împreună cu preotul aromân Dumitru Veriga, au oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Aromânească „Schimbarea la Faţă” din Corcea, Albania, biserică ridicată cu sprijinul României. De asemenea, în ultima seară a festivalului, la Skopje, alături de ÎPS Calinic, manifestarea s-a bucurat şi de binecuvântarea Arhiepiscopul Ştefan, Întâi-Stătătorul Bisericii Ortodoxe Macedonene.

Cu prilejul festivalului, reprezentanţii Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Radu Cosma şi Mircea Gherboveţ, s-au întâlnit cu liderii organizaţiilor aromâneşti din Albania pentru a discuta problemele cu care se confruntă comunitatea aromânilor, în special în contextul recensământului ce are loc în această lună, dar şi perspectivele de colaborare în vederea păstrării şi promovării culturii româneşti.

Dimândarea Părintească” (mustrarea părintească) este un adevărat „imn” al aromânilor pe o poezie scrisă de Constantin Belimace, luptător pentru drepturile românilor din Balcani.

ÎPS Calinic, la Corcea

IPS Calinic in Albania

IPS Calinic in Albania (foto: eparhiaargesului.ro)

În perioada 7-9 octombrie la Tirana şi Corcea (Albania) s-a desfăşurat Congresul Internaţional al Aromânilor din Balcani, aflat la a V-a ediţie. La invitaţia organizatorilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului a fost prezent la acest eveniment, alături de reprezentanţii asociaţiilor aromânilor din România, Albania, Macedonia şi Serbia. Prin aceste întâlniri anuale se urmăreşte promovarea drepturilor culturale şi etnice ale aromânilor, precum şi recunoaşterea acestora ca minoritate naţională în statele de origine din spaţiul balcanic.

În lucrările prezentate s-a amintit de contribuţia deosebită a Întâistătătorului Eparhiei Argeşului şi Muscelului în revigorarea vieţii religioase a aromânilor din Albania, care au avut mult de suferit în timpul regimului totalitar comunist 1945-1990. În anul 1967 regimul totalitar din Albania a declarat statul ateu distrugând toate bisericile otodoxe şi catolice. În anul 1992 a fost înfiinţată Asociaţia Aromânilor din Albania care şi-a propus printre altele să reorganizeze viaţa religioasă a acestei comunităţi. Astfel, Tache Veriga, fost sculptor, este trimis în România pentru a urma cursurile Facultăţii de Teologie Sfânta Muceniţă Filoteea din Piteşti. După absolvire, acesta este hirotonit preot de Chiriarhul Eparhiei Argeşului şi Muscelului, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, scrie eparhiaargesului.ro.

Totodată, cu binecuvântarea regretatului patriarh Teoctist şi prin directa implicare a ierarhului Argeşului, în anul 1995 au început lucrările la noua biserică ortodoxă românească din Albania, ridicată în oraşul Corcea. Preot paroh pentru acest sfânt locaş de rugăciune a fost numit Tache Veriga. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, lucrările continuă şi astăzi la această biserică.

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, a adresat un îndemn creştinilor aromâni, amintindu-le că forţa unui popor stă în unitate şi în păstrarea identităţii culturale şi religioase. La invitaţia domnului Viorel Stănilă, ambasadorul României la Tirana, Întâistătătorul Eparhiei Argeşului şi Muscelului a vizitat mai multe biserici vechi aflate în apropierea oraşelor Corcea şi Tirana.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult