Alex Stefanescu: Petre Crăciun, autor literatură pentru copii | Ziua Veche
Acasa Cultura-ReligieCultura Alex Stefanescu: Petre Crăciun, autor de literatură pentru copii care a găsit ”tonul” potrivit

Alex Stefanescu: Petre Crăciun, autor de literatură pentru copii care a găsit ”tonul” potrivit

scris de Doru Dragomir
15 afisari

Petre Crăciun este unul dintre puținii autori de literatură pentru copii care a găsit ”tonul” potrivit. Nu se exprimă pueril-peltic, nu îi maimuțărește fără grație pe cei mici (așa cum fac atâția alți autori care cultivă genul), ci scrie într-un stil voios și simpatic, cu umor, cu o încredere tonică în capacitatea copiilor de a intra în jocul relației autor-cititor.

Alex Stefanescu: Petre Crăciun este unul dintre puținii autori de literatură pentru copii care a găsit ”tonul” potrivit

Poeziile lui instruiesc și amuză, valorificând ingenios experiența de viață a copiilor, așa redusă cum este, și propunând răsturnări de situații care stimulează imaginația. Un singur exemplu – reflecțiile unui leu de la Grădina Zoologică după ce este mușcat de nas de un țânțar:

”Ia te uită cin` mă gustă…/ Barem nu e vreo lăcustă!/ Eu credeam că-s fioros?Și, când colo, sint… gustos!” (Taina ghemului de ață, Editura Zorio, 2011). Poveștile imaginate pe Petre Crăciun sunt chiar povești, cuceritoare și pline de înțelepciune, cum nu s-au mai publicat de multă vreme.

Petre Crăciun realizează și emisiuni TV, scrie scenarii pentru filme polițiste, face filme documentare, inițiază dialoguri cu personalități, elaborează și cărți pentru oamenii mari etc. Literatura pentru copii este o rouă a culturii sale. Impresionantă, pentru un cititor de azi, când limba română se vorbește atât de prost în România, este competența desăvârșită cu care folosește Petre Crăciun această limbă, valorificându-i – cu simțul nuanțelor și cu bun-gust – posibilitățile.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult