Arheologii caută scheletul Giocondei | Ziua Veche
Acasa Cultura-ReligieCultura Arheologii caută scheletul Giocondei

Arheologii caută scheletul Giocondei

scris de Șt. C
1 afisari

Arheologii care sapă în căutarea osemintelor modelului lui Leonardo da Vinci pentru Gioconda au găsit un schelet de femeie, dar nu cred că sunt cele ale muzei pictorului italian, relatează Daily Mail.

Arheologii caută scheletul Giocondei

Silvano Vinceti, şeful lucrărilor întreprinse sub o fostă mănăstire din centrul Florenţei, este de părere că scheletul găsit aparţine unei femei care a trăit la câţiva zeci de ani după Lisa Gherardini, femeia despre care experţii cred că i-a servit de model lui da Vinci pentru Mona Lisa. Echipa de arheologi – criticată de unii pentru metodele folosite – a descoperit în pământul de sub mănăstire osemintele a patru cadavre, îngropate unul deasupra altuia, aşa încât cercetătorii vor continua să sape pentru a ajunge în istoria mai îndepărtată. ‘Din registrele păstrate la mănăstire am aflat că osemintele dezgropate aparţin probabil Mariei Del Riccio, a femeie bogată care a murit în 1609‘, a spus Vinceti, adăugând că ‘se poate ca şi osemintele Giocondei să fie acolo’.

Lisa Gherardini a fost soţia unui bogat negustor de mătăsuri, Francesco del Giocondo. Majoritatea istoricilor moderni sunt de acord că femeia înfăţişată în ‘Mona Lisa’ este Lisa del Giocondo, care s-a călugărit după moartea soţului. A murit la mănăstire în 1542, la 63 de ani.
O echipă de arheologi a început săpăturile anul trecut la mănăstirea Sf. Ursula, acum abandonată. Dacă găsesc osemintele Lisei Gherardini, speră să obţină probe de ADN care să-i confirme identitatea, prin comparaţie cu ADN-ul celor doi copii ai ei, îngropaţi în altă parte. Apoi vor recurge la tehnicile de reconstrucţie facială pentru a-i compara figura cu pictura lui da Vinci.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult