Auguste Rodin, precursorul sculpturii moderne, frigul morţii | Ziua Veche
Acasa Cultura-ReligieCultura Auguste Rodin, precursorul sculpturii moderne, si frigul morţii

Auguste Rodin, precursorul sculpturii moderne, si frigul morţii

scris de M.I.
2 afisari

Într-o familie modestă din Paris, la 12 noiembrie 1840, vedea lumina zilei Auguste Rodin, cel care avea să marcheze major limbajul sculpturii. Ne este cu atât mai drag Rodin cu cât, prin atelierul lui, a trecut şi Constantin Brâncuşi pentru a învăţa mai multe din tainele artei de a da viaţă pietrei şi oricărui alt material sculptural.

172 de ani de la naşterea lui Auguste Rodin

În 1853, la vârsta de 14 ani, Auguste Rodin este admis la École Spéciale de Dessin et de Mathématiques („Şcoala specială de desen şi matematică”). A urmat cursurile desenatorului Horace Lecoq de Boisbaudran şi ale pictorului Stéphane Belloc. A studiat apoi la Şcoala de Arte Decorative, dar a fost respins de trei ori în cursul acestor ani în încercarea de a fi admis la École des Beaux-Arts.

Oarecum consolat,Auguste Rodin a urmat cursuri de literatură şi istorie la Collège de France şi a intrat în 1862 în ordinul monahal „Pères du Saint-Sacrement”, dar superiorul de acolo l-a încurajat să-şi urmeze destinul artistic.

Auguste Rodin a debutat cu portrete şi desene, apoi a lucrat în atelierul lui Albert Carrier-Belleuse, reprezentant al stilului „seconde Empire”, realizând decoraţii murale, modele de ornamente şi vase la manufacturile de porţelan din Sèvres. A făcut litografii, picturi şi lucrări de grafică, dar nemuritor rămâne prin sculpturile sale ce exprimă libertatea unui spirit genial, capabil să depăşească reguli şi tipare academiste. A călătorit enorm, şi-a însuşit şi a esenţializat tot ce s-a creat până la el şi a dat strălucire cu geniu unor opere ce vor rămâne inegalabile.

Din uriaşa-i operă ce a deschis drumul spre sculptura modernă a secolului al XX-lea, vom numi doar câteva dintre cele mai cunoscute sculpturi şi monumente: „Gânditorul”, „Sărutul”, „Faun şi nimfă”, „Burghezii din Calais”, „Cele trei umbre”, „Mâna lui Dumnezeu„.

Cunoscut şi apreciat încă din viaţă de artişti, literaţi şi oameni de stat din Europa şi America, Auguste Rodin a devenit precursorul sculpturii moderne, influenţând definitiv întregul curs al istoriei artelor. A fost şi contestat de cei mai puritani ori de aceia violentaţi de marea sa libertate interioară, iar viaţa sa particulară tumultuoasă nu a fost niciodată dată drept exemplu. I s-a dedicat un muzeu memorial la Paris, iar lucrările sale se află în aproape toate marile muzee ale lumii.

În 1917, sculptorul Auguste Rodin a murit de frig, întrucât statul francez a refuzat să-i acorde un ajutor financiar. În tot acest timp, sculpturile sale se aflau în muzee bine încălzite! Google aniverseaza azi 172 de ani de la naşterea lui Auguste Rodin.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult