Acasa Cultura-ReligieCultura Auguste Rodin si pasiunea dragostei

Auguste Rodin si pasiunea dragostei

scris de M.I.
4 afisari

In 1883, sculptorul francez Auguste Rodin, al carui succes era in crestere, o intalneste pe tanara Camille Claudel, sora celebrului scriitor Paul Claudel.

Auguste Rodin si pasiunea dragostei pentru Camille Claudel

Auguste Rodin avea 43 de ani, ea doar 19. Un an mai tarziu, tanara femeie intra in atelierul lui ca eleva. Supradotata si inventiva, Camille isi fascineaza maestrul. Intre cei doi se naste o pasiune pornita din dragoste si sculpturi.

Din dragostea lor raman cateva sculpturi care reflecta dorinta pe care au simtit-o unul fata de celalalt. Fiecare il influenteaza pe celelalt: anumite lucrari ale lui Auguste Rodin, cum ar fi Galateea, se trag din estetica discipolei sale. Dar, Auguste Rodin are o consoarta, pe Rose Beuret, inca din 1864 si nu intentioneaza sa o paraseasca. Camille, obosita, o rupe cu artistul in 1898 si isi pune amaraciunea in mai multe desene sau sculpturi. Dar nebunia pune stapanire pe ea in 1906. Extrem de afectata, va fi internata din 1913 pana la moartea sa in 1943. Auguste Rodin, care a murit in 1917, se odihneste langa Rose Beuret, cu care s-a casatorit cu doua saptamani inainte ca aceasta sa se stinga din viata.

Vezi aici mai multe detalii despre Auguste Rodin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult