Acasa Cultura-ReligieCultura Aurel Vlaicu a fost declarat Erou al Națiunii Române

Aurel Vlaicu a fost declarat Erou al Națiunii Române

scris de Șt. C
210 Afisari

Aurel Vlaicu a fost declarat Erou al Națiunii Române. Legea a fost adoptată luni de Camera Deputaților.

„Pentru cinstirea în mod deosebit a memoriei lui Aurel Vlaicu (1882 – 1913), având în vedere reușitele sale extraordinare în construirea și realizarea zborurilor cu mașinile sale, invenții în domeniul aeronauticii care l-au inclus în rândul inovatorilor celebri ai primelor decenii ale secolul al XX-lea, i se conferă titlu onorific de „Erou al Națiunii Române”, se arată în textul legii aprobate de Camera Deputaților.

Ziua de comemorare a lui Aurel Vlaicu a fost stabilită pe 17 iunie când a realizat primul său zbor, rămas în istorie și ca primul zbor de pe teritoriul românesc.

Aurel Vlaicu s-a născut în satul Binținți (azi localitatea Aurel Vlaicu) din județul Hunedoara în data de 19 noiembrie 1882 într-o familie cu o stare materială bună. După terminarea școlii din satul natal, în 1890, a fost transferat la școala maghiară. În timpul studiilor a descoperit pasiunea pentru mașinile de zbor.

În anul 1910 a realizat primul său zbor pe o distanță de aproximativ 50 de metri pe Dealul Cotroceni din București. Deși înălțimea la care a zburat a fost doar de 3-4 metri, aviatorul a fost extrem de mulțumit.

Aurel Vlaicu a intenționat să treacă Munții Carpați în 1913 cu un aparat făcut de el, însă din cauza unor defecțiuni tehnice, aparatul de zbor s-a prăbușit și aviatorul a murit în apropierea localității Bănești din Câmpina în data de 13 septembrie.

Titlul de „Erou al Națiunii Române” a fost acordat în ultima perioadă și Domnitorului Mihai Viteazul, Sfântului Ștefan cel Mare, revoluționarilor Avram Iancu, Horea, Cloșca și Crișan.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS