Acasa Cultura-ReligieCultura Baletul pe Gheaţă din St. Petersburg vine în România

Baletul pe Gheaţă din St. Petersburg vine în România

scris de D.P.
4 afisari

Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din St. Petersburg, condus de artistul emerit al Rusiei Konstantin Rassadin, fost solist al Mariinski Ballet, revine în luna ianuarie 2013 în România pentru un turneu ce va include patru oraşe – Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Sibiu – şi trei spectacole diferite.

Baletul pe Gheaţă din St. Petersburg

Baletul pe Gheaţă din St. Petersburg

Potrivit unui comunicat, pentru reprezentaţiile din cele patru oraşe, cu artişti premiaţi, coregrafii de excepţie şi costume fastuoase, în sălile de teatru vor fi instalate peste două tone de gheaţă. Ansamblul numără peste 50 de balerini patinatori, mulţi campioni europeni, mondiali sau olimpici la patinaj artistic, majoritatea maeştri ai sportului în Rusia.

Iubitorii muzicii clasice vor avea ocazia să vadă la Bucureşti, pe 19 ianuarie, la Sala Palatului, în premieră absolută, spectacolul ‘Romeo şi Julieta’, în timp ce pe 17 ianuarie, la Cluj-Napoca, melomanii vor putea urmări, la Teatrul Naţional, spectacolul ‘Lacul lebedelor’. Spectacolul ‘Spărgătorul de nuci’ va fi prezentat pe 15 ianuarie la Sala Olimpia din Timişoara şi pe 18 ianuarie, în Sala Transilvania din Sibiu.

Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din St. Petersburg a fost înfiinţat în 1967 de coregraful Konstantin Boiarski, combinând pentru prima dată în lume baletul clasic cu patinajul artistic. Singurul ansamblu de balet pe gheaţă cu drepturi pentru această denumire este condus în prezent de directorul artistic Konstantin Rassadin, artist emerit al Rusiei şi fost solist al Mariinski Ballet, elev al lui Rudolf Nuriev. Ca balerin, Rassadin a dansat alături de nume precum Mihail Barîşnikov şi Natalia Makarova. Directorul muzical şi unul dintre fondatorii baletului este Leo Korkin, dirijor care a condus şi orchestra simfonică a Academiei din Sankt Petersburg.

Repertoriul Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheaţă din St. Petersburg include ‘Lacul lebedelor’, ‘Frumoasa din pădurea adormită’, ‘Cenuşăreasa’, ‘Spărgătorul de nuci’ şi, din acest an, ‘Romeo şi Julieta’. Turneul din această iarnă al Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheaţă din St. Petersburg este susţinut de Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult