Acasa Cultura-ReligieCultura Banca Nationala cauta sa rezolve diferendul cu Muzeul Holocaustului

Banca Nationala cauta sa rezolve diferendul cu Muzeul Holocaustului

scris de Ziua Veche
2 afisari

.BNR a dispus formarea unei comisii care sa analizeze situatia creata de emiterea unei monede aniversare cu Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), si sa propuna solutii de rezolvare, a declarat vineri guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. 

„Am dispus formarea unei comisii care sa analizeze aceasta situatie si sa propuna solutii de rezolvare. In mod categoric si sub nicio forma emisiunile BNR nu au dorit sau nu doresc sa raneasca sentimentele cuiva si, in niciun caz, sa fie antisemite sau xenofobe. Noi incercam sa promovam valorile nationale si culturale „, a precizat Isarescu, citat de Mediafax.

BOR are, in acest an, o dubla aniversare, 125 de ani de la autocefalie si 85 de ani de la infiintarea Patriarhiei Ortodoxe Romane. Cu aceasta ocazie, Banca Nationala a Romaniei a pus in circulatie, in scop numismatic, pe 19 iulie, cinci monede din argint dedicate patriarhilor Bisericii Ortodoxe Romane Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu si Teoctist Arapasu.

Radu Ioanid, directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internationale de la Muzeul Holocaustului din Washington, a cerut BNR sa retraga de pe piata moneda cu Miron Cristea, intr-o scrisoare trimisa guvernatorului BNR Mugur Isarescu, pe 29 iulie.

Ioanid spune ca patriarhul Cristea, care a fost si premier intre 1938 si 1939, este responsabil pentru revizuirea legii cetateniei. In urma acestei decizii, 225.000 de evrei (37% dintre evreii din Romania acelor vremuri) au ramas fara cetatenia romana.

0 comentariu

Ioana 08-06-2010 - 12:41

Motiv de relaxare pentru autoritatile statului roman, care ca de-obicei, vor evita sa ia masurile cuvenite, zburandu-l afara din tara pe netrebnicul asta.

Ne vor tot spune ca lucrurile sunt bine asa cum sunt, pana la dezastrul final.

Avram Iancu 08-06-2010 - 13:03

Si o sa-l trimitem exact in pizda ma-sii, de unde a venit.

alamar 1 08-06-2010 - 13:55

…nu inteleg care este problema?…

Mai deunazi, am primit o explicatie de la dl Europeanul.in care lauda: Multiculturalismul,care bantuie prin europa…un senm al „progresului”,al maturitatii si al civilizatieie umaniste…asa am inteles de la avangardistii europei reprezentati in persoana dlui Europeanul pe acest forum..

Deasemnea dl Europeanul m-a asigurat ca EU este…unita, frateasca si ca a invatat de le greselile trecutului…

Deci nu inteleg care este problema?..de ce atat valva,atata vuiet?…

Eu nu stiu cum or fi relatiile dintre ungaria si romania,in universul dlui Europeanul,dar aici in Realitatea universului in care traim, citim articole precum cel de mai sus…

gicu 09-06-2010 - 03:57

daca sintem prosti sa neo traga sint curios daca vadim tudor putea sa
si deschida birou la szeghed pentru protejarea minoritatii romanesti bravo bozgore in 20 de ani iti muti granita la brasov bravo tie huo tradatorilor de tara

gogu 09-06-2010 - 05:52

pe fata se ocupa o parte din Romania si presdinte, prim ministru, autoritati locale nu iau masuri, populatia doarme, nu-i pasa. este incredibil ce se petrece cu noi ca popor. tineretul nostru nu mai e in stare de lupta, nu-i mai trebuie tară, o da Ungariei… Pe şest, Romania işi anadoneaza teritoriile.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult