Acasa Cultura-ReligieCultura Banii donaţi pentru Cuminţenia Pământului vor fi restituiţi

Banii donaţi pentru Cuminţenia Pământului vor fi restituiţi

scris de S. P.
9 afisari

Cei care au donat pentru Cuminţenia Pământului îşi vor primi banii până la finalul anului viitor. Ministerul Culturii a adresat o scrisoare Parlamentului cu mai multe amendamente la ordonanţa de urgenţă privind achiziţionarea sculpturii lui Constantin Brâncuşi.

cumintenia-pamantului-brancusiPrintre acestea şi solicitarea ca termenul de returnare a donaţiilor să fie amânat cu un an. Românii care îşi vor banii donaţi înapoi vor face o cerere scrisă către Ministerul Culturii, după ce legea va intra în vigoare.
Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis luni trimiterea către comisiile de specialitate a unei scrisori a Executivului în care sunt prezentate amendamentele formulate de Ministerul Culturii la proiectul de lege de aprobare a OUG 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului.

Guvernul solicită Camerei Deputaților să introducă un amendament care se referă la faptul că procedura de restituire a sumelor donate pentru cumpărarea sculpturii lui Brâncuși trebuie să se stabilească prin HG până cel mai târziu la 30 iunie 2017, iar restituirea efectivă a sumelor donate să se realizeze până cel mai târziu la 31 decembrie 2017.

În scrisoarea Executivului se precizează că amendamentele formulate de Ministerul Culturii la legea de aprobare a OUG 10/2016 au fost adoptate în ședința de Guvern din 16 noiembrie.

Un alt amendament prevede că sumele donate pentru care donatorii nu sunt identificați până la 31 decembrie 2017 sau pentru care persoanele fizice sau juridice donatoare nu au optat pentru restituire în termen de 40 de zile de la apariția legii se constituie venit la bugetul de stat.

Totodată, prin alte amendamente Ministerul Culturii a stabilit și felul în care se va constitui Fondul ‘Brâncuși’, care va fi gestionat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), în vederea achiziționării de opere de artă contemporană și bunuri culturale aparținând patrimoniului cultural național mobil.

Au fost stabilite, totodată, și sursele de venituri pentru Fondul ‘Brâncuși’, destinația acestora și mecanismele referitoare la parteneriatele cu alte persoane juridice care doresc să sprijine demersul AFCN.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult