Acasa Cultura-ReligieCultura Berlinala sub tutela Asiei

Berlinala sub tutela Asiei

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

Ningea, la Berlin, cand am descins pe aeroportul Tegel. Pe treptele Palatului Festivalului se instalase simbolicul covor rosu al galei de deschidere a traditionalei Berlinale ajunsa la cea de a 60-a editie. Frumoasa varsta! N-am fost, atunci, in 1951, la prima decernare de Urs, cand argintul i-a revenit italianului Pietro Germi, (cu “Pane, Amore e Fantesia”) dar, din 1980, am ramas nelipsit, timp de 30 de ani, martor la episoadele-i, uneori de suspans, care au facut istorie.

In orice caz, petrecerea opus 60 se anunta memorabila, marcand transformarile celei da-a 7-a arte in ultimile 6 decenii. Ca sa dau un exemplu, la inceputul inceputului, atunci, in 1951, in festival nu a patruns nici un film asiatic. In 2010, insa, Asia deschide festivalul cu filmul chinezesc TUAN YUAN de Wang Quan’an, (autor distins cu un Urs de Aur, in 2007 pentru “Casatoria lui Tuya”) si-l va inchide, pe 21 februarie, cu filmul japonez OTOUTO de Yoji Yamada (regizor nominalizat la Oscar acum sase ani).

In „Programul oficial” rezervat pretendentilor la pielea Ursului au fost selectionate mai multe filme ca oricand: 26 lung-metraje. Printre ele se numara “Shutter Island” al lui Martin Scorsese si “Please Give” de Nicole Holofcener (cu Amanda Peet si Catherine Keener), britanicul Michael Winterbottom şi-a trimis şi el cea mai recentă producţie, “The Killer Inside Me” cu Jessica Alba si Cassey Afleck, concurand cu “A Woman, A Gun, And A Noodle Shop” noul film al lui Zhang Yimu (celebrul autor al “Sorgului Rosu”). “Mammouth”, cu Depardieu si Isabelle Adjani, e cel mai nou produs al tandemului regizoral Benoit Delepin si Gustave de Kervern, a caror comedie din cale afara de neagra dar si de o stupefianta originalitate, “Louise-Michel”, inca se mai afla pe ecranele bucurestene.

Face senzatie si prezenta anuntata la Berlin, demonstrativa poate, a lui Roman Polanski mentinut, in Elvetia, la cererea autoritatilor judiciare americane, in arest la domiciliu. Polanski are o lunga poveste de amor cu Berlinala. Cu aproape 50 de ani in urma i s-a decernat Ursul de Argint pentru “Cul de Sac”. Acum e reprezentat de cel mai recent film al sau, „The Ghost Writer”. Isi va putea oare insoti filmul, la Berlin?

CTC de la Hollywood

Printre titlurile inedite promovate in selectie, doua au si primit deja certificat de calitate de la Hollywood, fiind nominalizate la Oscarul pentru film strain: „La Teta asustada” al peruanului Claudio Llosa si „Ajani”, al israelienilor Yaron Shani si Scandar Copti. Iar printre acesti monstri sacri se anunta si un debut dambovitean cu un titlu incitant: „Eu cand vreau să fluier, fluier!”, al lui Florin Serban. De menţionat ca filmul, admis in concurs, e produs de casa bucuresteana Strada-Film, cunoscuta la Berlin fiindca si-a mai asigurat, în 2008, Ursul de Aur pentru cel mai bun scurt-metraj.

Dar si “Forumul”, cea mai prestigioasa sectiune paralela a Berlinalei a arborat drapele de jubileu. El isi sarbatoreste 40 de ani de activitate, drept pentru care fondatorul sau, filmologul Ulrich Gregor, va fi şi el distins cu un Urs de Aur pentru intreaga sa activitate.

Repertoriul din acest an al „Panoramei”, in fruntea caruia troneaza un omagiu adus clasicului nipon Yasujiro, anunta si el un lung-metraj romanesc, cel al regizorului Constantin Popescu, cu “Portretul luptatorului la tinerete”. Printre prezentele romanesti mai sunt de notat si doua scurt-metraje, ”Colivia” de Adrian Sitaru si Derby de Paul Negoescu, care concureaza amandoa la Ursi.

Vineri spargem gheata

Chiar si faimosul Targ European de Filme pare sa aduca, in anul jubiliar, incitante eforturi de inovare. Alaturi de traditionalele standuri din intreaga lume, printre care si cel al lui Romanian Film Promotion, in jurul carora s-au si pornit deja negocieri si se lanseaza proiecte, sunt notabile cateva dezbateri de mare interes. Una, care va fi dedicata industriei cinematografice europene, e girata de trei mari publicatii internationale („Screen International”, „Hollywood Reporter” si „Variety”) si se va bucura de participarea unor puternice cercuri bancare. La o alta ampla discutie au fost invitati arhitecti, sociologi si realizatori de renume din intreaga lume. Subiectul? Viitoarea arhitectura a salilor de cinema, in necontenita metamorfoza si la noi. Tot Targul Berlinalei se va deschide si o expozitie literara cu aparitii din ultimii ani, de impact posibil pentru transpuneri cinematografice. Egida sub care se desfasoara aceasta ultima manifestare se anunta cu atat mai atractiva: „Breakfast and Books”!

La ora la care scriu, pe frontonul Palatului Festivalului din Piata “Marlene Dietrich” a fost instalata o impunatoare plasma, care permite publicului sa urmareasca ceremoniile la dimensiune reala, in timp real. La ora 19.30 are loc deschiderea solemna, dar fericitii invitati trebuie sa-si ocupe locurile pana la sapte, fiindca va fi televizata.

Maine, selectia romaneasca va primi botezul focului: la ora 16.15, sub egida „Forumului”, la multiplexul „Cine-Star” va fi prezentat debutul in lung-metraj al lui Constantin Popescu, “Portretul luptatorului la tinerete”. Dar asupra acestei premiere si a celor care vor urma imi propun sa revin cu amanunte.

0 comentariu

Huhuuu 31-05-2010 - 18:27

Romanii nu au nici o sansa, doar jidaniii au sanse!!!!!!!!!!!!!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS