
Acordul a fost semnat de ministrul palestinian al turismului Ziad al-Bandak, sef al comisiei pentru renovarea bazilicii, si de profesorul italian Remigio Rossi, care conduce echipa internationala de restaurare, in cadrul unei ceremonii la care a participat si premierul palestinian Salam Fayyad. Din partea celor trei biserici, documentul a fost parafat de parintele Pierbattista Pizzaballa (romano-catolic), custode al Tarii Sfinte, patriarhul greco-ortodox Theophilos al II-lea si reprezentantul patriarhiei armene la Ierusalim Torkom II Manoogian, transmite Agerpres. Biserica Nasterii Domnului este administrata de Biserica greco-ortodoxa, de Biserica apostolica armeana si de Patrarhia latina (romano-catolica) la Ierusalim si nicio operatiune nu poate fi efectuata in lipsa unui acord al celor trei „coproprietari”, mentioneaza un comunicat al Custodiei Tarii Sfinte.
„Este inceputul unui nou mod de convietuire, la Betleem. Aceasta biserica, devenita simbol al lipsei noastre de comunicare, are nevoie sa fie restaurata. Sper ca ea va deveni un nou spatiu in care bisericile sa-si demonstreze capacitatea de a colabora”, a comentat parintele Pizzaballa. In 2008, presedintele ANP Mahmud Abbas le-a cerut celor trei biserici sa convina asupra renovarii basilicii din Betleem, o problema care le desparte de 200 de ani. La randul sau, ministrul palestinian al turismului, care este si consilier prezidential in problema crestina, a indicat ca evenimentul de joi a fost posibil „gratie eforturilor Autoritatii palestiniene, sub egida presedintelui Mahmud Abbas”, care a alocat pentru renovarea bisericii un buget de un milion de dolari.
Prima faza a lucrarilor va dura aproximativ 150 de zile, a adaugat Ziad al-Bandak, fara a preciza data demararii proiectului. Conform unui recent raport al UNESCO, acoperisul, a carui structura dateaza din secolul al XV-lea, permite patrunderea apei si a diferitelor corpuri straine, necesitand reparatii serioase. Acoperisul este putred si nu a fost reparat din 1832, conform Custodiei, pazitoare a locurilor sfinte in numele Bisericii Catolice, potrivit unei traditii datand din 1219, in epoca cruciatilor.