Acasa Cultura-ReligieCultura Biblia Sfântului Cuthbert vânduta pentru 9 milioane de lire

Biblia Sfântului Cuthbert vânduta pentru 9 milioane de lire

scris de Laurentiu Banches
6 afisari

Cea mai veche carte europeană care a fost păstrată intacta, a fost achiziţionată de Biblioteca Naţională a Regatului Unit pentru 9 milioane de lire.

Evanghelia Sfantului Cuthbert (foto: time-az.com)

Mai mult de jumătate din suma folosită pentru a cumpăra manuscrisul în latină cunoscut ca Evanghelia Sfântului Cuthbert, a fost strânsă prin contribuţia Fondului Patrimoniului Naţional, restul sumei fiind  strânse din donaţii şi cu ajutorul diverselor trusturi. Conform BBC News cartea a fost vândută de către “Society of Jesus” din Marea Britanie, pentru a strânge bani pentru educaţie şi pentru activităţi de restaurare.

Manuscrisul, care este o copie a Evangheliei după Sfântul Ioan, a fost pusă în sicriul sfântului Cuthbert de la Catedrala Durham în 698 şi a fots redescoperită în 1104 când siciriul a fost mutat pentru a-l feri de raidurile vikinge. Cartea este acum coproprietate a Univeristăţii şi Catedraelei din Durham şi a bibliotecii de care a fost achiziţionată. Biblia Sfântului Cuthbert va fi expusă în Galeria Comorilor lui Sir John Ritblat din clădirea principală a bibliotecii din Londra până în Iulie 2013, când urmează să fie prezentată la Biblioteca Palace Green de la Universitatea din Durham.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult