Acasa Cultura-ReligieCultura Biblioteca digitală europeană a depăşit 14 milioane de documente

Biblioteca digitală europeană a depăşit 14 milioane de documente

scris de Ziua Veche
5 afisari

.Biblioteca digitală europeană cuprinde peste 14 milioane de opere, depăşind astfel obiectivul de 10 milioane de lucrări, fixat în urmă cu doi ani, odată cu lansarea acestui proiect, potrivit reprezentanţilor Comisiei Europene (CE). Europeana, biblioteca digitală care vrea să reunească opere reprezentative pentru cultura europeană, permite internauţilor să consulte versiunile online ale unor cărţi, fotografii, hărţi, ziare, filme şi videoclipuri care provin din diferite instituţii din întrega Europă, transmite Mediafax.

Această bibliotecă a fost lansată în noiembrie 2008 cu două milioane de documente şi obiectivul era de a ajunge la o arhivă digitală de 10 milioane de documente în 2010.

„Digitalizarea a 14 milioane de documente este o veste bună pentru toţi internauţii care doresc să acceseze astfel de opere de cultură care provin din bibliotecile, muzeele şi arhivele Europei”, a declarat Neelie Kroes, comisarul european care se ocupă de noile tehnologii.

„Totuşi, Europeana ar putea fi îmbunătăţită şi ar putea contribui la asta mai multe intituţii culturale, care să îşi digitalizeze colecţiile şi să le publice pe acest portal european”, a mai spus Kroes.

Colecţia Europeana este alcătuită 64% din fotografii, hărţi, tablouri, piese de muzeu şi alte imagini digitalizate, potrivit reprezentanţilor CE. Textele, dintre care 1,2 milioane de cărţi digitalizate integral, reprezintă 34% din numărul total de documente al Europeana. Restul de 2% este reprezentat de conţinuturi audio şi video.

Toate ţările din Uniunea Europeană au contribuit la acest proiect, însă contribuţiile lor sunt inegale. Astfel, Franţa este cel mai important contribuitor la acest proiect, urmată de Germania şi Suedia.

0 comentariu

ioan 13-06-2010 - 07:41

Da aveti dreptate, doar ca naravurile proaste se transmit cu usurinta noii generatii de politicieni! De ce credeti ca nu se vorbeste oficial despre valorile morale pe care trebuie sa fie asezata societatea noastra? Pentru ca politicienii doresc o societatea lipsita de valori morale universale. Acestia doresc o societate bazata pe valoarea smenului general si manipularea grosolana a opiniei publice. Dupa mine societatea civila, media in general ar trebuii sa promoveze valorile atat de necesare asanarii morale a societatii. In paralel justitia ar trebuii sa devina cu adevarat functionala si credibila.Educatia trebuie sa joace rolul ei. Este un proces lung si greu, pentru pornirea caruia trebuie vointa politica si lideri care respecta valorile morale univrsale.

roy 13-06-2010 - 10:20

… noi o ducem prost,
Tzacanim intr-una la masina Yost.
(din Toparceanu, pentru cei care au incetat sa citeasca)

Sau mai bine zis, tzacanim de peste 20 de ani si nu se intampla nimic.

Si un alt titlu nemuritor ceva mai recent „Tehnica neputintei la romani”.

Jale cu elita politica!

gili 13-06-2010 - 13:28

De , io am tot zis inca inainte de 2004 ca neica Baselu o sa ne aduca in stare sa-l regretam pe neispravitul de nenica Ilici , n’asa?
Ce vremuri domnule , ce vremuri !…

piticu 17-06-2010 - 07:36

da ioane cred ca eu ti.am spus asta ,, e vai de noi,,,eu am plecat din nou scarbit in Germania,, m-am intors dar ce-am gasit ,, e de groaza,,un om invatat cu o anume disciplina inebuneste pur si simplu,, aici totul este la o harneala,, adica mistocareala,,lucruri de baza sunt duse in derizoriu si chiar numai stii daca trebuie sa plangi sau sa razi,, va doresc succes ziua veche,, si ca intodeauna sunt alaturi de voi,, piticu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult