Acasa Cultura-ReligieCultura Biserica Manastirii Sucevita, pe lista patrimoniului mondial al umanitatii stabilit de UNESCO

Biserica Manastirii Sucevita, pe lista patrimoniului mondial al umanitatii stabilit de UNESCO

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Un castel austriac, o manastire din Romania si o serie de picturi rupestre paleolitice din Spania au fost inscrise duminica pe lista patrimoniului mondial al umanitatii stabilit de Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, stiinta si Cultura (UNESCO), relateaza AFP, citata de Agerpres. Decizia a fost luata la Brasilia de Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO, reunit de vineri in capitala Braziliei in cea de a 34-a sesiune. Aceste situri nu reprezinta noutati in sine, ci extinderi are unor situri deja existente, transmite Agerpres.


In Romania, situl care include sapte biserici din Moldova construite in secolele al XV-lea si al XVI-lea si care a fost inclus pe lista patrimoniului mondial in 1993, a fost imbogatit duminica cu Biserica Manastirii Sucevita, edificiu decorat cu picturi datand din perioada de final a secolului al XVI-lea.

Castelul din secolul al XVII-lea din Austria, Schloss Eggenberg, este situat la 3 km de centrul istoric al orasului Graz, inscris pe lista patrimoniului mondial din 1999. “Fiind un exemplu exceptional de bine conservat care reprezinta o marturie a influentei ultimei perioade a Renasterii italiene si a perioadei baroce”, acesta merita sa fie inclus pe lista alaturi de Graz, precizeaza UNESCO intr-un comunicat.

Cele 645 de picturi preistorice de pe o faleza din Siega Verde, in provincia spaniola Castilia si Leon, constituie o extindere a sitului din Valea Coa, din Portugalia. “Siturile de arta preistorica din Valea Coa si din Siega Verde reprezinta ansamblurile cele mai remarcabile de arta paleolitica din Peninsula Iberica”, apreciaza UNESCO.

In total, 39 de situri sunt candidate la inscrierea pe lista patrimoniului mondial. Printre cele 17 situri deja incluse se afla cartierul canalelor din Amsterdam, cetatea imperiala Thang Long-Hanoi (Vietnam), cetatea episcopala de la Albi (Franta), colonii penitenciare din Australia, situl de observare astronomica Jantar Mantar de la Jaipur (India), atolul Bikini (Insulele Marshall), teatrul a numeroase teste nucleare americane, regiunea muntoasa de paduri din Sri Lanka si arhipelagul izolat Papahanaumokuakea, din insulele Hawaii (SUA).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult