Acasa Cultura-ReligieCultura BNR celebrează 100 de ani de la naşterea lui George Emil Palade cu o monedă de argint

BNR celebrează 100 de ani de la naşterea lui George Emil Palade cu o monedă de argint

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Banca Naţională a României (BNR) pune în circulaţie, luni, 19 noiembrie, o monedă din argint dedicată lui lui George Emil Palade, la 100 de ani de la naşterea savantului.

BNR celebrează 100 de ani de la naşterea lui George Emil Palade cu o monedă de argint (foto: romania-insider.com)

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint aferentă aniversării a 100 de ani de la naşterea lui George Emil Palade este de 360 lei lei, iar tirajul emisiunii de 500 de bucăţi. Moneda din argint, cu o valoare nominală de 10 lei, are o formă rotundă, cu diametrul de 37 milimetri, marginea zimţată şi greutatea de 31,103 grame.

Aversul monedei prezintă imaginea clădirii spitalului Colţea, unde George Emil Palade a desfăşurat un stagiu de practică medicală, precum şi o compoziţie sugerând activitatea ştiinţifică a savantului; anul de emisiune ‘2012’, stema României, inscripţia ‘Romania’ şi valoarea nominală „10 lei”. Reversul monedei redă, în prim-plan, portretul savantului George Emil Palade şi, în plan secund, o compoziţie simbolizând biologia celulară; la exterior, în arc de cerc, inscripţia  ‘George Emil Palade’ şi anii între care a trăit ‘1912-2008’. George Emil Palade (n. 19 noiembrie 1912, Iași – d. 8 octombrie 2008) a fost un medic și om de știință de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat în 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie și medicină.

Potrivit Agerpres, monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, sunt însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în română, engleză şi franceză. Broşurile includ şi certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Monedele din argint din emisiunea numismatică „Aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui George Emil Palade” au putere circulatorie pe teritoriul României şi vor fi puse în circulaţie la sucursale ale BNR din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timiş.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult