Acasa Cultura-ReligieCultura “Boles” a câştigat trofeul Anim’est 2013

“Boles” a câştigat trofeul Anim’est 2013

scris de M.I.
3 afisari

Coproducţia sloveno-germană „Boles”, de Špela Cadež, a câştigat trofeul festivalului Anim’est 2013, la gala care a avut loc sâmbătă seară, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, informează organizatorii.

Boles, de Špela Cadež

Boles, de Špela Cadež

Juriul alcătuit din Ron Diamond, Theodore Ushev şi Jean-Luc Slock a acordat trofeul Anim’est 2013 filmului „Boles”, de Špela Čadež, pentru crearea unui joc actoricesc realist şi nuanţat. Coproducţia sloveno-germană spune povestea lui Filip, un tânăr care locuieşte într-un cartier sărac şi visează să devină un scriitor faimos şi să trăiască o viaţă luxoasă, într-o parte mai prosperă a oraşului. Pelicula a câştigat premiul pentru cel mai bun film de animaţie la Animafest Cyprus şi a fost prezentat şi în competiţia Festivalului de la Annecy.

Regizoarea nu a putut fi prezentă la gala de sâmbătă seară, însă a transmis mulţumiri juriului, organizatorilor şi publicului Anim’est. „Ne-am bucurat să lucrăm pentru acest film timp de doi ani, dar nu este satisfacţie mai mare decât aceea de a-ţi vedea filmul prezentat în faţa unui public care îl apreciază”, a declarat Špela Čadež.

Premiul pentru cel mai bun lungmetraj, oferit de Uniunea Cineaştilor din România, a fost acordat filmului „Ziua Ciorilor/ Le Jour des corneilles”, de Jean-Christophe Dessaint (Franţa, 2012), pentru atmosfera superbă care conferă subtilitate povestirii. Producţia franceză, premiată în acest an la festivalurile de film de la Annecy, San Sebastian şi Japan French, ilustrează povestea unui băiat şi a tatălui său care duc o viaţă grea în adâncul pădurii.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj a fost adjudecat de filmul „Scrisori de dragoste/ Lettres des femmes”, de Augusto Zanovello (Franţa 2013). De asemenea, juriul a acordat o menţiune specială pentru scurtmetraj pentru „Prin tine/ Through You”, de Lucette Braune (Olanda, 2013).

Pelicula japoneză „Regele labirintului/ Maze King”, de Hakhyun Kim (2013), prezentă anul acesta în programul festivalurilor de la Annecy şi Cannes, a primit trofeul pentru cel mai bun film studenţesc, oferit de Uniunea Cineaştilor din România. Juriul a oferit o menţiune şi unui alt scurtmetraj din competiţia de film studenţesc, producţiei „Bunicul meu cel ciudat/ My Strange Grandfather”, de Dina Velikovskaya (2011).

Premiul pentru cel mai bun film din secţiunea Balkanimation a mers în Turcia, pentru „Mătuşica/ Teyze”, de Fulya Tokaoğlu (2013). Juriul compus din Otto Adler, Joni Männistö şi Anja Struck a premiat povestea bătrânicii îmbrăcată în costum de baie, care trebuie să îşi demonstreze cu orice preţ că poate să sară de pe trambulină în piscină.

Anul acesta, premiul pentru cel mai bun film românesc, oferit de Asociaţia Make a Point şi care poartă numele Viorica Bucur, ca omagiu adus unui drag prieten al animaţiei şi al festivalului în general, a mers către filmul „Somn”, de Mathilde Boiton (2013). Juriul a fost impresionat de modul în care, folosind animaţia tradiţională, filmul îşi conduce privitorii într-o lume imaginară. Acesta nu a fost singurul premiu acordat unui film românesc, juriul oferind o menţiune specială producţiei „2”, de Ilinca Šeda, pentru modul degajat şi amuzant cu care tratează un subiect serios.

Premiul pentru cel mai bun videoclip a fost acordat clipului „Let’s Go”, de Alexis Beaumont şi Remi Godin (Franţa, 2012), pentru o poveste clasică reinterpretată original şi executată absolut surprinzător, iar premiul pentru cel mai bun clip publicitar a mers tot în Germania, ca şi în 2012. pentru „Rollin’ Safari”, de Kyra Buschor, Anna Habermehl şi Constantin Paeplow (2012).

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Minimest a fost acordat filmului „Băiatul blond şi oaia lui albă/ Le petit blond avec un mouton blanc”, de Eloi Henriod (Franţa, 2013).

Premiul publicului, oferit unui scurtmetraj din secţiunea Animash, a fost acordat filmului „Iepurele şi cerbul/ Rabbit and Deer”, de Péter Vácz (Ungaria, 2012), o poveste emoţionantă despre prietenia pusă la încercare de obsesia Cerbului pentru cea de-a treia dimensiune.

Anul acesta a fost organizată Project Worksheep, o sesiune în cadrul căreia animatorii au avut ocazia să-şi prezinte proiectele în faţa unor profesionişti din domeniu. Cel mai bun proiect, aparţinând Anei Cătălina Dobrescu, a fost ales de un juriu format din Jean-Luc Slock, Dan Panaitescu şi Sergiu Negulici şi a fost recompensat de HBO România.

Invitaţii prezenţi la gală au putut viziona şi filmuleţele realizate la atelierele Mini Worksheep şi Pixilation. Extrem de apreciat a fost şi materialul realizat la Animation Worksheep Session. Nouă dintre cei 36 de worksheeperi care au participat la cele trei sesiuni de până acum au lucrat timp de cinci zile la un nou produs animat, împreună cu trainerii Dan Panaitescu, Sergiu Negulici şi Dragoş Ştefan. Rezultatul este un film care s-ar putea încadra cu uşurinţă în Creepy Animation Night, după cum a afirmat chiar directorul executiv al festivalului, Vlad Ilicevici.

Filmele câştigătoare ale celei de-a opta ediţii a festivalului Anim’est pot fi urmărite duminică, de la ora 18.30, la Cinema Patria.

În perioada 24 – 27 octombrie va fi organizată cea de-a treia ediţie Anim’est Chişinău, la Cinema Gaudeamus.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Uniunii Cineaştilor din România, Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy. Proiectul cultural este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult