Acasa Cultura-ReligieCultura Bronislaw Wildstein – Un trecut care se încăpățânează să nu mai treacă

Bronislaw Wildstein – Un trecut care se încăpățânează să nu mai treacă

scris de Doru Dragomir
13 afisari

Scriitorul polonez Bronislaw Wildstein a participat joi, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o întâlnire dedicată lansării în România a unui volum de eseuri ale scriitorului, „Un trecut care se încăpățânează să nu mai treacă”.

Bronislaw Wildstein – Un trecut care se încăpățânează să nu mai treacă

Bronislaw Wildstein – Un trecut care se încăpățânează să nu mai treacă

Alături de Wildstein au participat Horia-Roman Patapievici, fostul director al ICR, Anca Maria Cernea, traducătorul volumului, și Vlad Russo, editor de carte la Editura Humanitas. Interpret al întâlnirii a fost prof. dr. Constantin Geambașu.

Wildstein a avut în tinerețe o importantă activitate anticomunistă, implicându-se în începuturile Solidarității din Polonia și stârnind furia serviciilor de securitate SB. Arestat și anchetat de multe ori de agenții comuniști, a fost exilat în Occident. Fost colaborator al postului de radio Europa Liberă, la întoarcerea în patrie, jurnalistul polonez și-a dedicat activitatea vieții publice. Câștigător al mai multor premii pentru anticomunism, literatură și jurnalism, Bronislaw Wildstein este unul dintre cei activi intelectuali publici din Polonia.

Horia-Roman Patapievici l-a descris pe Wildstein ca pe un gânditor care se revendică de la valorile care alcătuiesc centrul civilizației europene. Intelectualul român a subliniat că experiența poloneză poate oferi soluții pentru problemele cu care se confruntă și alte țări postcomuniste din estul Europei. În acest sens, a adăugat Patapievici, lucrările semnate de Wildstein nu sunt importante doar pentru Polonia, ci și pentru România pentru că ele tratează nu doar experiența totalitarismului atât de cunoscut românilor, ci avertizează și asupra pericolelor de care societatea modernă nu mai reușește să se apere. Negarea rolului fundamental al religiei, asaltul asupra identității naționale și sexuale și un conformism social greu de combătut sunt semne ale unei forme noi de totalitarism căruia trebuie să îi rezistăm, susține Bronislaw Wildstein în eseurile sale.

„Un trecut care se încăpățânează să nu mai treacă” este un volum special gândit pentru publicul din România, fiind alcătuit din texte apărute în mai multe lucrări ale scriitorului polonez.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult