Acasa Cultura-ReligieCultura București, pe lista candidatelor la titlul de Capitală Culturală Europeană

București, pe lista candidatelor la titlul de Capitală Culturală Europeană

scris de C.S.
6 afisari

Bucureştiul își va depune candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021, se arată într-un proiect de hotărâre care va fi discutat, astăzi, de membrii Consiliului General.

Bucureştiul își va depune candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană.

„Competiţia naţională pentru alegerea oraşului ce va reprezenta România se deschide în 2015, anunţând deja intenţia de a participa la această competiţie oraşele Cluj-Napoca,Timişoara, Iaşi, Craiova şi Arad”, se arată în document, în care se menţionează şi că următoarea şansă a României de a avea o Capitală Culturală Europeană va fi „abia peste alţi 15 ani”.

De asemenea, în document se arată că evenimentul „Capitală Culturală Europeană” este deja considerat unul de natură „să schimbe cu totul viaţa unui oraş şi să-i marcheze viitorul”, procesul de accedere la acest titlu începând cu şase ani înainte.

Conform studiilor realizate cu privire la dezvoltarea oraşelor care au fost capitale culturale europene, printre beneficii se numără creşterea turismului în medie cu 12 procente în anul respectiv, a venitului regional prin proiectele culturale desfăşurate, a venitului oraşului, precum şi relansarea imaginii acestuia.

Alte beneficii sunt reprezentate de refacerea infrastructurii culturale, prin faptul că spaţiile culturale noi şi cele renovate rămân parte din infrastructura oraşului, şi de îmbunătăţirea cooperării între cetăţeni şi autorităţi.

Ultimul oraş din România ales Capitală Culturală Europeană a fost Sibiu, în 2007.

Programul „Capitală culturală europeană” a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu. Din anul 2000, acest titlu poate fi împărţit între două oraşe.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult