Acasa Cultura-ReligieCultura Bucureștiul va candida la titlul de Capitalǎ Culturalǎ Europeanǎ ȋn 2021

Bucureștiul va candida la titlul de Capitalǎ Culturalǎ Europeanǎ ȋn 2021

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Consilierii generali ai Capitalei au aprobat joi un proiect de hotărâre privind depunerea candidaturii municipiului Bucureşti la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Bucureștiul va candida la titlul de Capitalǎ Culturalǎ Europeanǎ ȋn 2021

Proiectul a fost aprobat în şedinţa de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), astfel că Bucureştiul se poate înscrie în competiţia care începe anul viitor. „Competiţia naţională pentru alegerea oraşului ce va reprezenta România (pentru a fi Capitală Culturală Europeană în 2021, n.r.) se deschide în 2015, anunţând deja intenţia de a participa la această competiţie oraşele Cluj-Napoca,Timişoara, Iaşi, Craiova şi Arad”, potrivit raportului de specialitate al proiectului de hotărâre.

În document se menţionează şi că următoarea şansă a României de a avea o Capitală Culturală Europeană va fi „abia peste alţi 15 ani”. De asemenea, în document se arată că evenimentul „Capitală Culturală Europeană” este deja considerat unul de natură „să schimbe cu totul viaţa unui oraş şi să-i marcheze viitorul”, procesul de accedere la acest titlu începând cu şase ani înainte.

Conform studiilor realizate cu privire la dezvoltarea oraşelor care au fost capitale culturale europene, printre beneficii se numără creşterea turismului în medie cu 12 procente în anul respectiv, a venitului regional prin proiectele culturale desfăşurate, a venitului oraşului, precum şi relansarea imaginii acestuia. Alte beneficii sunt reprezentate de refacerea infrastructurii culturale, prin faptul că spaţiile culturale noi şi cele renovate rămân parte din infrastructura oraşului, şi de îmbunătăţirea cooperării între cetăţeni şi autorităţi.

Ultimul oraş din România ales Capitală Culturală Europeană a fost Sibiu, în 2007, potrivit mediafax. Programul „Capitală culturală europeană” a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult