Acasa Cultura-ReligieCultura Cannes. Carosse d’Or pentru un regizor închis în Iran

Cannes. Carosse d’Or pentru un regizor închis în Iran

scris de Roland Catalin Pena
40 Afisari

Cineastul iranian Jafar Panahi, condamnat în luna decembrie la şase ani de închisoare în ţara sa natală, a fost distins la Festivalul de Film de la Cannes cu premiul SRF (Societe des realisateurs de films/Societatea regizorilor), Carosse d’Or.

Festivalul de Film de la Cannes 2011Distincţia a mai fost acordată în trecut unor personalităţi precum Clint Eastwood, Nanni Moretti, David Cronenberg, Jim Jarmusch şi Agnes Varda, relatează Agerpres.

În prezenţa ministrului francez al culturii, Frederic Mitterand, şi cu ocazia unei mese rotunde asupra activităţii cineaştilor sub dictatură, premiul a fost înmânat simbolic, joi seară, cineastei franceze Agnes Varda, precedenta laureată a distincţiei Carosse d’Or, destinată regizorilor care au realizat filme inovatoare şi care şi-au asumat riscuri artistice. Regizorii Costa Gavras şi Olivier Assayas (Franţa), Reza Serkani (Iran) şi Oussama Mohammed (Siria) au fost prezenţi la ceremonie.

Condamnat în luna decembrie la şase ani de închisoare şi interzicându-i-se să mai realizeze filme timp de 20 de ani, Jafar Panahi va fi reprezentat totuşi la Cannes prin cel mai recent lungmetraj al său, ‘In Film Nist’ (‘Acesta nu este un film’), realizat în ‘condiţii de semiclandestinitate’ şi care va fi prezentat la 20 mai în cadrul secţiunii ‘Proiecţii speciale’ a selecţiei oficiale.

Mai mult, secţiunea Quinzaine des Réalisateurs i-a programat unul din filmele sale precedente, ‘Offside’, realizat în 2005. Postul francez de televiziune Canal+ va difuza vineri seară acest film.

‘Bé Omid é Didar’ (‘La revedere’), lungmetrajul unui alt regizor iranian, Mohammad Rasoulof, condamnat la rândul său la şase ani de închisoare, va fi proiectat vineri în secţiunea Un Certain Regard.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult