Acasa Cultura-ReligieCultura Carnavalul de la Veneţia, ediţia 2024

Carnavalul de la Veneţia, ediţia 2024

scris de Z.V.
229 Afisari

Carnavalul de la Veneţia este unul dintre cele mai spectaculoase evenimente anuale de acest gen din lume, alături de Carnavalul din Rio, Carnavalul de la Nisa şi Mardi Gras, carnavalul din New Orleans, Louisiana.

La data de 27 ianuarie 2024, manifestările dedicate Carnavalului de la Veneţia debutează cu un amplu program de pre-carnaval, menit să pregătească atmosfera pentru carnavalul propriu-zis, programat între 3 şi 13 februarie, arată portalul carnevale.venezia.it.

Ediţia de anul acesta a Carnavalului de la Veneţia îi este dedicată negustorului şi navigatorului veneţian Marco Polo (1254-1324), la 8 ianuarie împlinindu-se 700 de ani de la moartea acestuia. Astfel, spectacolele organizate cu prilejul carnavalului se vor axa pe ideile de explorare, descoperire şi călătorie. Sloganul ediţiei este „Ad Oriente” (Spre Orient).

Începând cu 27 ianuarie, Pieţele Campo Santa Margherita, Giacomo, Cassiano sau Formosa vor fi invadate de muzicanţi ambulanţi, acrobaţi şi clovni, ale căror reprezentaţii vor putea fi urmărite gratuit de trecători. În Piaţa Santo Stefano, aproximativ din oră în oră, sunt programate spectacole de teatru în aer liber.

Biserica Santa Maria della Pieta găzduieşte concertul „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi, în interpretarea celei mai cunoscute orchestre de cameră din Veneţia, Interpreti Veneziani. Tot la 27 ianuarie, la faimosul Teatru La Fenice, este pusă în scenă „La traviata”, opera în trei acte compusă de Giuseppe Verdi.

Duminică, 28 ianuarie, are loc Festivalul bărcilor veneţiene, cu pornire din Dogana da Mar, în apropiere de Biserica Salute, cu punct terminus la Podul Rialto, unul dintre cele patru poduri care traversează Marele Canal.

La 3 februarie, participanţii la carnaval vor asista la grandioasa deschidere, ce include Festivalul „Mariilor”, parada celor mai frumoase tinere cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani care sosesc cu gondolele în piaţa din faţa Palatului Santa Sofia, în centrul Veneţiei. Anul acesta, însă, lipseşte din program tradiţionalul „Zbor al îngerului”, lansat din turnul clopotniţei Bazilicii San Marco, din cauza lucrărilor de întreţinere. Între orele 11.00 şi 13.00, în Piaţa San Marco este programată o paradă a costumelor de carnaval.

În restul zilelor, parada costumelor din San Marco are loc între orele 9.00 şi 17.00.

În anumite zile ale carnavalului, precum în datele 8, 10 şi 13 februarie, principalele evenimente se mută la Burano, insula colorată din laguna Veneţiei.

De-a lungul zilelor de carnaval, vizitatorii vor putea admira o expoziţie cu măştile realizate de maestrul Giorgio de Marchi, în complexul expoziţional Scuola Grande San Giovanni Evangelista. De asemenea, la muzeul Fondazione Querini Stampalia este deschisă expoziţia de fotografii „Veneţia lui Luigi Ferrigno”, care documentează evoluţia carnavalului de-a lungul anilor.

Una dintre atracţiile principale ale ediţiei din 2024 este expoziţia de fotografie „Marco Polo nel Cinema col Cinema”, deschisă la Arhivele Carlo Montanaro, care evidenţiază ecranizările celebrului personaj veneţian.

Având în vedere traiectoria călătoriilor lui Marco Polo, Carnavalul de la Veneţia din acest an cuprinde parade cu numeroase costume asiatice, mătăsuri şi dansuri tradiţionale din Mongolia şi China.

Direcţia artistică a ediţiei este semnată de Massimo Checchetto, director artistic al teatrului liric La Fenice.

În paralel cu manifestările carnavalului, o expoziţie etnografică de port tradiţional bihorean, intitulată „Bucuria sărbătorii”, va putea fi vizitată, în Veneţia, în perioada 28 ianuarie – 8 februarie 2024, fiind organizată de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, împreună cu Institutul Cultural Român şi găzduită de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

În 2023, Carnavalul de la Veneţia s-a desfăşurat între 4 şi 21 februarie. Sloganul evenimentului a fost „Fă-ţi timp pentru semnele (zodiacale) ancestrale”, inspirat din conceptele de Zodiac şi constelaţii. În cadrul festivităţii de deschidere, o barjă cu statuia unui unicorn şi dansatori a plutit pe Marele Canal. O franţuzoaică în vârstă de 40 de ani a fost declarată câştigătoarea premiului pentru cel mai bun costum. Creaţia, denumită „Astrostar”, a fost confecţionată din sute de fragmente de oglinzi reprezentând semnele zodiacului.

În anul 2022, Carnavalul de la Veneţia a avut loc între zilele de 12 februarie şi 1 martie, potrivit carnevale.venezia.it/en/. Tema evenimentului a fost „Aminteşte-ţi viitorul”, organizatorii anunţând astfel principalul element de noutate adus de ediţia din 2022: integrarea elementelor de realitate virtuală şi multimedia în paradele şi manifestările tradiţionale.

Istoria Carnavalului de la Veneţia începe în anul 1162, primul document scris care atestă această manifestare datând însă din 1268, când este menţionată şi folosirea măştilor, conform http://www.carnivalofvenice.com/. A fost autorizat oficial printr-un act emis de Senatul Republicii în 1296, în care se stipula că toată lumea are dreptul la distracţie înainte de lăsatul secului pentru Postul Paştelui.

Carnavalul a luat o amploare internaţională în secolul al XVIII-lea, când tineri bogaţi din întreaga Europă veneau incognito la Veneţia să se distreze fără a fi recunoscuţi. Tradiţia a continuat până în 1930, când Benito Mussolini a interzis carnavalul.

Abia în 1979, un grup de veneţieni a hotărât să reînvie tradiţia. Ulterior, carnavalul şi măştile veneţiene au devenit un simbol pentru Cetatea Dogilor şi o atracţie pentru turiştii din întreaga lume.

Cel mai faimos magazin de măşti veneţiene este „Carta Alta”, de unde pot fi achiziţionate de la măşti din plastic sau din material textil până la cele din ceramică. Alt magazin cunoscut este Ca Macana, ale cărei măşti au putut fi văzute în filmul ”Cu ochii larg închişi” („Eyes Wide Shut”), din 1999, regizat de Stanley Kubrik.

România a participat la Carnavalul de la Veneţia pentru prima dată, în calitate de invitat de onoare, la ediţia din anul 2008, desfăşurată în perioada 26 ianuarie-5 februarie. Propunerea a venit din partea Primăriei din Veneţia. Printre cei care au reprezentat România s-au numărat actorul Dan Puric, formaţia de căluşari din judeţul Olt, Teatrul Masca, Orchestra de Cameră Philarmonia.

În 2023, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Compania teatrală Pantakin, a organizat patru reprezentaţii ale spectacolului „Teatrul Măştilor”, producţie a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, în cadrul Carnavalului de la Veneţia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS