Interzicerea cartilor a fost criticata de mult timp, insa din pacate multi oameni continua sa creada si in zilele noastre ca este o idee buna. Cu toate acestea, unii cineasti au indrazneala de a ecraniza aceste lucrari „blasfemiatoare” si fac adesea filme la fel de provocatoare.
Nu-i de mirare ca multe dintre creatiile lor ajung sa candideze la importante premii din domeniul celei de-a sapte arte si chiar sa le castige, cum o demonstreaza cu prisosinta exemplele urmatoare.
Carte: Sa ucizi o pasare cantatoare, de Harper Lee (1960)
De ce a fost interzisa: Iata o carte care a fost interzisa, in ultimele sase decenii, din diverse motive. Mai intai, in anii 1960, imediat dupa ce a aparut, a fost interzisa in mai multe state americane din Sud fiindca autoritatile locale, inca tributare convingerilor rasiste din vechime, au considerat-o pur si simplu „imorala”.
Film: Sa ucizi o pasare cantatoare (1962)
Interpretarea lui Gregory Peck in rolul lui Atticus Finch a fost atat de emotionanta incat filmul este popular si in prezent. Peck a castigat un premiu Oscar pentru interpretarea sa, iar filmul a fost foarte apreciat, atat de critici, cat si de publicul cinefil, ceea ce a facut din el un imens succes de box office.
Carte: Culoarea purpurie, de Alice Walker (1982)
De ce a fost interzisa: Culoarea purpurie a fost aclamata de critica la lansare, castigand Premiul Pulitzer pentru felul cum spune povestea lui Celie, o tanara afro-americana din Georgia la inceputul secolului XX. Cu toate acestea, au existat persoane indignate de faptul ca in carte erau detaliate teme legate de homosexualitate, precum si de rasism si violenta sexuala. Chiar si astazi, la 41 de ani de la lansarea cartii, cartea este contestata inca.
Film: Culoarea purpurie (1985)
Marcand rolul de debut al lui Whoopi Goldberg, Culoarea purpurie a fost primit foarte bine – fiind nominalizat la 11 premii Oscar.
Carte: Imparatul mustelor, de William Golding (1954)
De ce a fost interzisa: Conceptul din Imparatul mustelor, cu copii care trebuie sa se autoguverneze pe o insula, a fost copiat de multe ori in cei 70 de ani de la aparitia cartii. Cu toate acestea, tocmai aceasta tema a atras mania unor cititori. Exista unele insulte rasiale spuse de-a lungul cartii – si care au fost eliminate din reeditarile mai recente ale romanului. Dar exista, de asemenea, violenta si hartuire intre baieti – motiv pentru care multi adepti ai „parentingului” modern considera cartea nepotrivita pentru copii. Acest lucru a facut ca aceasta carte sa fie a opta cea mai contestata sau interzisa carte din America.
Film: Imparatul mustelor (1963)
Desi Imparatul mustelor a cunoscut cateva ecranizari, ne vom opri atentia asupra celei dintai dintre acestea, realizata in anii 1960. Filmul a fost bine primit si a starnit valuri in societatea occidentala, anticipand revolta hippie.
Carte: Pe aripile vantului, de Margaret Mitchell (1936)
De ce a fost interzisa: Pe aripile vantului o urmareste pe rasfatata Scarlett O’Hara, care traieste in timpul Razboiului Civil pe plantatia tatalui ei. Unele dintre cele mai dure critici lansate impotriva cartii este modul dispretuitor in care sunt descrise personajele de culoare.
Film: Pe aripile vantului (1939)
Filmul epic care este Pe aripile vantului este adesea citat ca fiind una dintre cele mai bune pelicule din epoca interbelica. Cu sute de figuranti, decoruri uriase si doua vedete de cinema uriase (Vivian Leigh si Clark Gable), filmul a devenit un clasic. Cu toate acestea, in ciuda mostenirii sale, filmul ii reprezinta, de asemenea, pe americanii de culoare intr-un mod negativ, ceea ce a atras critici din partea publicului actual.
Carte: Brokeback Mountain de Annie Proulx (1997)
De ce a fost interzisa: Brokeback Mountain a fost o povestire scurta, de doar 64 de pagini, care urmarea povestea a doi cowboy care se indragostesc in 1963 in Wyoming – si modul in care acest lucru le afecteaza casniciile si familiile. Cei care au cerut ca aceasta carte sa fie interzisa au criticat „pledoaria pentru homosexualitate” pe care ea ar fi facut-o.
Film: Brokeback Mountain (2005)
La fel ca si in cazul nuvelei, controversa legata de film a venit din cauza povestii de dragoste homoerotica din centrul sau. In ciuda atmosferei negative create in jurul filmului, cei doi actori din rolurile principale, Heath Ledger si Jake Gyllenhaal, au primit recenzii foarte bune – iar filmul a castigat trei premii Oscar.