Castelele Peleş şi Pelişor vor fi închise pentru curăţenie | Ziua Veche
Acasa Cultura-ReligieCultura Castelele Peleş şi Pelişor vor fi închise pentru curăţenie

Castelele Peleş şi Pelişor vor fi închise pentru curăţenie

scris de Șt. C
4 afisari

Castelele Peleş şi Pelişor vor fi închise timp de o lună, respectiv două săptămâni, pentru efectuarea programului anual de conservare preventivă, care presupune curăţenie generală, dar şi dezinsecţie şi deratizare.

Expozitia "Gustav Klimt şi Kunstlerkompanie", 15 septembrie - 15 decembrie la Castelul Peles (foto:pixdaus.com)

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul oficial al Muzeului Naţional Peleş (MNP), Castelul Peleş va fi închis în perioada 30 octombrie – 30 noiembrie, turiştii având, totuşi, posibilitatea de a vizita în continuare expoziţia temporară ‘Gustav Klimt şi Kunstlerkompagnie’, în timp ce Pelişorul va fi închis între 15 şi 30 octombrie.

În perioada în care cele două castele vor fi închise, se va face curăţenie în spaţiile muzeale, respectiv 160 de camere, 30 de băi şi coridoare, dar şi în corpul administrativ, poduri şi subsol. Astfel, piesele de artă decorativă vor fi curăţate, pereţii, tavanele, candelabrele vor fi şterse de praf, vor fi curăţate tâmplăria, covoarele şi parchetul, iar geamurile vor fi şterse. Unele dintre aceste activităţi presupun un grad ridicat de risc şi o concentrare a unui număr mare de angajaţi în vederea asigurării securităţii persoanelor executante, din cauza configuraţiei spaţiilor.

De exemplu, în Holul de onoare cu o înălţime de 16 metri, tapiseriile sunt expuse la nivelul etajului I, astfel că operaţiunea de curăţare este una dificilă. De asemenea, un grad de dificultate prezintă şi curăţarea părţii superioare a lambriului din lemn, a plafonului glisant din sticlă, a corpurilor de iluminat de sub plafon, a geamurilor cu vitralii care au o înălţime de câte 2,5 m sau a plafoanele decorate cu lemn sculptat ale încăperilor înalte de la parter.

După încheierea acestor operaţiuni, înainte de redeschiderea muzeului pentru public o firmă autorizată va face dezinsecţie şi deratizare. Perioada pentru închiderea celor două castele a fost stabilită ca urmare a unui studiu realizat după redeschiderea muzeului din 1990 care a arătat că noiembrie este luna în care se înregistrează valorile cele mai reduse în ceea ce priveşte dinamica numărului de vizitatori.
De asemenea, s-a luat în consideraţie şi faptul că agenţiile de turism care includ Peleşul ca obiectiv principal în sejururile lor îşi încheie contractele de sezon în luna octombrie. Muzeul National Peleş adăposteşte o colecţie de artă decorativă de nivel european, de peste 60.000 de piese.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult