Acasa Cultura-ReligieCultura Câştigătorii premilor Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF)

Câştigătorii premilor Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF)

scris de Laurentiu Banches
148 Afisari

Marele premiu al Festivalului de la Cluj, Trofeul Transilvania, a fost câştigat de producţia norvegiană „Oslo, 31 august”, regizată de Joachim Trier.

Castigatorii premilor TIFF 2012

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), desfăşurat în perioada 1-10 iunie şi-a desemnat câştigătorii sâmbătă, 9 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Filmul „Oslo,31 august” a câştigat premiul Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român (ICR). Premiul a fost oferit de actriţa americană Geraldine Chaplin, fiica legendarului actor, Charlie Chaplin, la Gala de închidere a celei de-a XI-a ediţii a TIFF. Regizorului norvegian Joachim Trier i-a revenit şi Premiul pentru cel mai bun scenariu, care i-a rotunjit conturile cu încă 1500 de euro.

Conform Agerpres, lungmetrajul „Clip”, realizat în acest an de cineasta Maja Milos din Serbia a fost distins cu Premiul pentru cea mai bună regie, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei, în valoare de 5.000 de euro, iar Premiul pentru Cea ma bună interpretare a fost atribuit actorului danez Kim Kold, pentru rolul din „Teddy Bear”. Premiul Special al Juriului şi Premiul Publicului a revenit lungmetrajului „Chapiteau Show”, în regia lui Sergei Loban (Rusia, 2011).

Totodată, filmul „De joi până duminică” de Barbara Alvarez (Chile, Olanda, 2012) a fost câştigătorul Premiului pentru cea mai bună Imagine. Regizorul britanic Paddy Considine a fost distins cu Premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI) pentru filmul „Tiranozaur”, realizat în anul 2011.

De asemenea, la Gala TIFF au fost decernate şi premiile din afara Competiţei Internaţionale, care au rulat în secţiunile „Zilele Filmului Românesc”, „Umbre” şi „Let’s Go Digital!”. Renumitul cineast Radu Gabrea a fost distins cu Menţiunea specială a Zilelor Filmului Românesc pentru creaţia sa „Trei zile până la Crăciun”.

Cineaştii Radu Jude şi Nicolae Constantin Tănase sunt laureaţi ai TIFF, primul pentru lungmetrajul „Toată lumea din familia noastră”, iar al doilea pentru scurtmetrajul „Blu”, care au rulat la Zilele Filmului Românesc, în timp ce Bogdan Ilie-Micu, realizator al peliculei „Un gând, un vis, Doyle… şi-un pix” a primit Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea „Umbre” a revenit lui Pedro Pires pentru filmul „Hope”(Canada, 2011). Studentul Abel Visky este câştigătorul Premiului Competiţiei Locale TIFF, cu filmul „Portret de familie”.

Premiile HBO pentru Cele mai bune scenarii de lungmetraj şi de scurtmetraj din cadrul Concursului Naţional de Scenarii, organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF, au fost acordate filmelor „Vara s-a sfârşit” de Cristina Bîlea, respectiv „Dus întors: 3 minute” de Adina Militaru. Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de documentar a fost câştigat de pelicula „10 perfect” de Adina Popescu şi Iulian Manuel Ghervas.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult