Acasa Cultura-ReligieCultura Catedrala Sfântul Vasile din Moscova, salvată de Stalin?

Catedrala Sfântul Vasile din Moscova, salvată de Stalin?

scris de M.A.
819 Afisari

Catedrala Sfântul Vasile din Moscova, celebrată astăzi de Google, a fost la un pas de a fi demolată, dar ar fi fost salvată tocmai de odiosul Stalin.

Catedrala Sfantul Vasile din Moscova

Catedrala Sfantul Vasile din Moscova

În anul 1918, autorităţile bolşevice au închis-o, clericii ce slujeau au fost arestaţi, clopotele şi obiectele de cult confiscate. În Rusia, se spune că Lazar Kananovici, arhitectul celebrei Pieţe Roşii, a propus, în anii ’30, să fie darâmată. Stalin ar fi rostit atunci faimoasele cuvinte:: ,,Lazar! Pune-o la loc!“

Mulţi dintre consilierii săi importanţi îi propuneau pe atunci zilnic demolarea unor biserici sub diferite pretexte. A rămas de pomină viclenia bolşevică a lui Lazar Kaganovici, ce i-a sugerat într-un rând lui Stalin să dărâme catedrala. Se spune că, prin 1936, acesta s-a prezentat la Iosif Visarionovici cu o machetă a Pieţei Roşii în care aşezase catedrala Sfântului Vasile, în aşa fel încât să poată fi desprinsă uşor de pe ea. A căutat în fel şi chip să-l convingă pe Stalin că biserica ar încurca marile demonstraţii, cursele automobilistice etc. „Şi dacă … odată!” – a încercat el să concluzioneze… La pronunţarea acestor cuvinte, Kaganovici a răsturnat de pe machetă biserica Sfântului Vasile Blajenîi. Stalin l-a privit îndelung, a stat puţin pe gânduri, după care a pronunţat o frază ce a rămas celebră până astăzi printre moscoviţi: „Lazar! Pune-o la locul ei!…”

Mulţi pun însă îmblânzirea inimii tiranului pe seama unei minuni a Sfântului Vasile, care nu de puţine ori în timpul vieţii sale îl făcuse să se înfricoşeze chiar şi pe Ivan cel Groaznic, scrie Lumea Credintei.

Logo-google-Catedrala-Sf-VasileCatedrala Sfîntul Vasile din Moscova reprezintă simbolul Rusiei ortodoxe. Stilul pur rusesc şi culorile vii ce o îmbracă, atât în exterior cât şi în interior, o fac unică in lumea creştină. Sfintele Moaşte ale Fericitului Vasile se află puse spre închinare în această biserică, fiind unul dintre cei mai veneraţi sfinţi ai locului. Catedrala Sfântul Vasile din Moscova a fost ridicată între anii 1555-1561, pentru a marca campania victorioasa a lui Ivan cel Groaznic împotriva tătarilor din Hanatul de Kazan, şi constă din cele nouă capele ridicate pe o singură fundaţie. Imaginea turelelor de caramidă roşie şi, în diverse locuri, încheiate cu domurile în formă de ceapă, colorate în spirală, crează o imagine încîntătoare.

Edificiul atrage pelerini şi turişti din toată lumea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult