Acasa Cultura-ReligieCultura CC sesizatǎ de Bǎsescu privind modificǎrile legilor SRR și SRTV

CC sesizatǎ de Bǎsescu privind modificǎrile legilor SRR și SRTV

scris de Laurentiu Banches
7 afisari

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională, cu privire la modificările aduse legii de funcţionare a SRR şi SRTV.

CC sesizatǎ de Bǎsescu cu privire la modificǎrile legilor SRR și SRTV

Preşedintele solicită Curţii Constituţionale să constate neconstituţionalitatea legii pentru modificarea şi completarea Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, fiind încălcate dispoziţiile Art. 1 alin. (5) din Constituţie, având în vedere că dispoziţiile legii sunt insuficient de precis formulate şi nu nerespectă criteriile de claritate, precizie, previzibilitate şi predictibilitate. Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, în forma sa iniţială, Legea 41/1994 prevedea, în Art. 42, că „finanţarea necesară producerii şi difuzării emisiunilor radiofonice şi de televiziune adresate străinătăţii, precum şi dezvoltării acestei activităţi se asigură din fondurile alocate de la bugetul de stat” şi că „sumele necesare se evidenţiază separat în bugetul fiecărei societăţi, pe baza programelor stabilite potrivit legii”.

În legea trimisă la promulgare, în Art. 43 alin. 1 indice 1 se prevede că „în vederea extinderii/dezvoltării activităţii specifice, în ţară sau în străinătate, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune pot înfiinţa, cu avizul consultativ al comisiilor parlamentare pentru cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, persoane juridice de drept privat, cu sau fără scop lucrativ, pot dobândi calitatea de asociat în cadrul unor asemenea entităţi sau, după caz, pot achiziţiona acţiunile/părţile sociale ale unei societăţi comerciale existente, în condiţiile legii”. „În conformitate cu acest text legal, legiuitorul a prevăzut următoarele modalităţi la care poate recurge Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în vederea extinderii activităţii specifice acestor societăţi, în ţară şi în străinătate: a) înfiinţarea unei persoane juridice de drept privat (cu sau fără scop lucrativ), b) intrarea în cadrul unor asemenea persoane juridice de drept privat în calitate de asociat, c) achiziţionarea unor acţiuni sau părţi sociale în cadrul unor societăţi comerciale existente”, se arată în sesizarea preşedintelui.

Băsescu consideră că „reglementarea adoptată de legiuitor nu este clară, neoferind condiţii/criterii de eligibilitate şi oportunitate”. „În acest sens, observăm că ultimele două modalităţi concepute de legiuitor se suprapun, sub aspectul mecanismului juridic, deoarece dobândirea calităţii de asociat se face prin achiziţionarea acţiunilor în cadrul respectivei societăţi, procedură prevăzută distinct în a treia modalitate. De asemenea, reglementarea prevăzută în Art. 43 alin. 1 indice 1 este lipsită de predictibilitate deoarece legea nu prevede criterii clare de asociere/achiziţionare de părţi sociale sau acţiuni, cu atât mai mult cu cât finanţarea acestor operaţiuni se face din fonduri alocate de la bugetul de state arată în sesizarea către Curtea Constituţională”, se arată în sesizare.

În document se mai precizează faptul că „menţiunea cu privire la avizul consultativ al Comisiilor parlamentare pentru cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, în vederea aprobării acestor modalităţi, nu este suficientă, în contextul în care iniţierea unor asemenea demersuri ar trebui să se raporteze la elemente şi criterii specifice activităţii Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune„. Preşedintele consideră, în final, că „textul legii este lipsit de predictibilitate, situaţie care poate crea dificultăţi în ceea ce priveşte aplicarea acestuia”, astfel că „textul legal vine în contradicţie cu dispoziţiile Art. 1 alin. (5) din Constituţie„. Conform mediafax, ȋn sesizarea de neconstituţionalitate se mai arată că, în jurisprudenţa sa, Curtea Constituţională s-a pronunţat, în cauze similare, în sensul că „terminologia utilizată de legiuitor pentru reglementarea procedurii menţionate este confuză şi lipsită de predictibilitate, fiind susceptibilă de a conduce la interpretări…”.

7 comentarii

urbos 27-02-2014 - 10:27

Dementa Sa iar apeleaza la slugi. Sa vedem cate mai sint.

UnUL 27-02-2014 - 10:58

Care „slugi”, puiule, că din 9 2 sunt PeNaLi, 2 sunt PeSeDei și unul e Udemerist – acum aliat cu PSD-ul.

urbos 28-02-2014 - 09:29

Restu.
Insa pesedistii au semnat pact cu naparca-ti, iar bozgorii l-au sustinut pe bolnavul psihic pana in ultima clipa.

pathfinder 28-02-2014 - 09:36

5 din 9 nu e ca 6 din 49.
Bolnavule…

urbos 28-02-2014 - 09:40

Ce-ai vrut sa spui ma cap de poola? Iesi dreacu de impotent, te bagi ca proasta.

UnUL 28-02-2014 - 10:11

Mă miram să pricepi tu ceva, Jegoșel.

pathfinder 28-02-2014 - 10:17

curbos nu stie sa numere…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult