Acasa Cultura-ReligieCultura Ce au descoperit arheologii la templul zeului Mithras de la Alba Iulia

Ce au descoperit arheologii la templul zeului Mithras de la Alba Iulia

scris de Laurentiu Banches
7 afisari

Locuinţe medievale, ceramică romană, dar şi oase de animale au fost găsite de un grup de arheologi în templul închinat zeului Mithras, descoperit în 2008 în Alba Iulia.

Descoperirile arheologilor la templul zeului Mithras de la Alba Iulia (foto:ziarulunirea.ro)

Templul zeului Mithras a fost descoperit în 2008 pe o proprietate privată situată în zona istorică a municipiului Alba Iulia, în aproprierea Cetăţii Alba Carolina, însă cercetarea sitului arheologic nu a fost finalizată din cauza lipsei banilor. În această vară, templul şi zona în care acesta a fost descoperit au fost cercetate de un grup de arheologi şi studenţi americani de la Universitatea din Princeton alături de arheologi şi studenţi români.

Unul dintre coordonatorii cercetării, Mariana Egri din Cluj-Napoca, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că templul este una din cele mai importante descoperiri în ceea ce priveşte religia romană din Apulum şi în general din Dacia, pentru că este primul templu a lui Mithras cercetat integral şi cu metode moderne de investigaţie. Ea a spus că pe lângă structura templului arheologii au găsit locuinţe medievale, dar şi o cantitate mare de ceramică romană, ceramică medievală, oase de animale, piese de fier, bronz, obiecte mici de ceramică (altele decât vase). „S-au identificat şi nivele medievale şi moderne, inclusiv nivelul austriac, din perioada în care a fost construită fortăreaţa. Cercetarea propriu-zisă a durat cinci săptămâni. S-au recoltat materialele care sunt depozitate la Muzeul Naţional al Unirii”, a afirmat Mariana Egri, potrivit mediafax.

Potrivit acesteia, cercetările vor continua şi anul viitor, când se va desfăşura prelucrarea sistematică a descoperirilor mărunte din sanctuar. La cercetările arheologice de la Alba Iulia au participat arheologi şi studenţi de la Universitatea Princeton din SUA, precum şi cercetători de la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei a Academiei Române Cluj-Napoca şi de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. Potrivit istoricilor, Mithras este zeul persan al Soarelui, cultul acestuia pornind în Iran în secolul al IV-lea î. Hr. şi s-a răspândit în secolul I d. Hr. şi în Imperiul Roman. Sanctuarele închinate zeului erau construite fără ferestre iar interiorul era iluminat cu opaiţe. Zeitatea era celebrată în 25 decembrie şi la ceremonialele religioase participau în secret doar bărbaţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult