Acasa Cultura-ReligieCultura UPDATE – Ceremonia de decernare a Premiilor Oscar, lista câștigătorilor

UPDATE – Ceremonia de decernare a Premiilor Oscar, lista câștigătorilor

scris de Șt. C
60 afisari

UPDATE – „The Shape of Water”, o poveste de iubire fantastică regizată de mexicanul Guillermo del Toro, a triumfat duminică seară la cea de a 90-a ediţie a premiilor Oscar, cu patru statuete, o gală aniversară marcată de discursuri antihărţuire şi antidiscriminare, relatează AFP.

Filmul a primit premiul pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, Guillermo del Toro, cea mai bună coloană sonoră şi cea mai bună scenografie. Dunkirk s-a aflat pe locul al doilea, cu trei premii tehnice, iar alte patru filme au obţinut câte două Oscaruri, printre care şi „Three Billboards outside Ebbing, Missouri”, cu două distincţii importante pentru Frances McDormand (cea mai bună actriţă) şi Sam Rockwell (cel mai bun actor în rol secundar).

„Am crescut în Mexic, credeam că asta nu mi se va întâmpla niciodată”, a declarat Del Toro, în vârstă de 53 de ani, laureat al Oscarurilor şi ca producător şi ca regizor. Exprimându-şi speranţa că filmele sale vor genera „empatie către ceilalţi”, el a făcut apel la tinerii cineaşti care vor „să utilizeze genul fantastic pentru a povesti ce se întâmplă astăzi în lume să lovească puternic cu piciorul în poartă”.

A fost o seară frumoasă pentru Mexic. „Coco”, al studiourilor Pixar, un omagiu pentru Sărbătoarea morţilor, a câştigat Oscarurile pentru cel mai bun film de animaţie şi cel mai bun cântec original.

Frances McDormand, în vârstă de 60 de ani, a câştigat al doilea Oscar din carieră după premiul câştigat pentru rolul din drama „Fargo”, 1997.

„V-aş ruga să-mi faceţi onoarea ca toate femeile nominalizate la toate categoriile să se ridice în picioare alături de mine în această sală în seara asta”, a spus Frances McDormand, dând tonul ovaţiilor.

 

„Uitaţi-vă în jur doamnelor şi domnilor, pentru că cu toţii avem poveşti de spus şi proiecte care au nevoie de finanţare”, a adăugat actriţa, care a încheiat cu Oscar sezon al premiilor foarte bogat în distincţii.

Gary Oldman, care a câştigat primul Oscar din carieră pentru rolul Churchill din „Darkest Hour”, a declarat: „Aş vrea să-i mulţumesc mamei mele, care este mai în vârstă decât Oscarul. Ea va avea 99 de ani la următoarea aniversare… Pune ceainicul pe foc, aduc un Oscar acasă.”

Premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar masculin i-a revenit lui Sam Rockwell pentru interpretarea rolului unui poliţist rasist din „Three Billboards outside Ebbing, Missouri”, al britanicului Martin McDonagh.

El le-a mulţumit „tuturor celor care au contribuit la realizarea ‘Three Billboards…’, tuturor celor care nu s-au uitat niciodată la un panou” şi le-a adus un omagiu colegilor din distribuţie Woody Harrelson care a candidat la aceeaşi categorie, şi Frances McDormand, laureata premiului pentru cea mai bună actriţă în rol principal.

Actriţa de 58 de ani Allison Janney le-a eclipsat duminică seară pe Laurie Metcalf şi Mary J. Blige, care au jucat rolurile mamelor din „Lady Bird” şi „Mudbound”.

„Celorlalte nominalizate le transmit că reprezintă tot ce este bun, corect şi uman în această profesie”, a declarat actriţa pe scena Dolby Theater după ce şi-a primit statueta.

Legendarul cineast James Ivory a primit duminică, la 89 de ani, primul său Oscar pentru scenariul filmului „Call Me by Your Name”, o poveste de dragoste homosexuală, adaptată după un roman de André Aciman.

A fost cea de a patra sa nominalizare la Oscar şi prima în calitate de scenarist. „Regula mea numărul 1 în calitate de scenarist care adaptează un roman este de a-i mulţumi autorului său. El a scris o poveste despre prima dragoste şi se află aici în această seară”, a spus pe scena Dolby Theater cineastul californian care a marcat cinematograful prin pasiunea sa pentru India şi satirele sale asupra claselor sociale.

În cadrul ceremoniei Oscarurilor a fost difuzat şi un videoclip care a rememorat un an special, marcat de afacerea Weinstein, mişcarea #MeToo şi mai general de deschiderea Hollywoodului faţă de minorităţi.

Momentul a fost prezentat de Ashley Judd, Salma Hayek şi Annabella Sciorra, trei actriţe care au fost hărţuite sexual şi ameninţate de producătorul Harvey Weinstein, ultima afirmând chiar că a fost violată de acesta.

Lista completă a câştigătorilor premiilor Academiei americane de film

 

Pelicula „The Shape of Water” a fost duminică seară, la Los Angeles, principalul laureat al celei de a 90-a ediţii a premiilor Academiei americane de film, cu patru statuete câştigate. Pe locul doi s-a aflat „Dunkirk”, cu trei Oscaruri în palmares, în timp ce alte patru filme au plecat cu câte două statuete.

 

Iată lista completă a câştigătorilor celei de a 90-a ediţii a premiilor Academiei americane de film:

 

Cel mai bun film: „The Shape of Water”

 

Cel mai bun actor: Gary Oldman („Darkest Hour”)

 

Cea mai bună actriţă: Frances McDormand („Three Billboards outside Ebbing, Missouri”)

 

Cel mai bun regizor: Guillermo del Toro („The Shape of Water)

 

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Allison Janney („I, Tonya”)

 

Cel mai bun actor în rol secundar: Sam Rockwell („Three Billboards outside Ebbing, Missouri”)

 

Cel mai bun film într-o limbă străină: „A Fantastic Woman” (Chile)

 

Cea mai bună imagine: Roger A. Deakins („Blade Runner 2049”)

 

Cel mai bun scenariu adaptat: James Ivory („Call Me by Your Name”)

 

Cel mai bun scenariu original: Jordan Peele („Get Out”)

 

Cel mai bun film de animaţie: „Coco”

 

Cel mai bun film documentar: „Icarus”

Cel mai bun scurtmetraj: „The Silent Child”

 

Cel mai bun scurtmetraj de animaţie: „Dear Basketball”

 

Cel mai bun scurtmetraj documentar: „Heaven Is a Traffic Jam on the 405”

 

Cea mai bună coloană sonoră: „The Shape of Water”

 

Cel mai bun cântec original: „Remember Me” (Coco)

 

Cel mai bun montaj de sunet: „Dunkirk”

 

Cel mai bun mixaj de sunet: „Dunkirk”

 

Cele mai bune efecte vizuale: „Blade Runner 2049”

 

Cel mai bun montaj de film: „Dunkirk”

 

Cele mai bune costume: „Phantom Thread”

 

Cele mai bune machiaj şi coafură: „Darkest Hour”

 

Cea mai bună scenografie: „The Shape of Water”.

Gala de decernare a Premiilor Oscar, aflată în acest an la cea de-a 90-a ediţie, are loc la 4 martie 2018, la Dolby Theatre din Hollywood, fiind transmisă în direct de canalul american de televiziune ABC şi aşteptată de milioane de cinefili din lumea întreagă.

Evenimentul este organizat, în fiecare an, de Academia Americană de Film, o organizaţie profesională onorifică, alcătuită din peste 8.000 de artişti şi tehnicieni din lumea cinematografiei. Premiile Academiei Americane de Film, celebrele Oscaruri, vor recompensa, anul acesta, excelenţa în cinematografia anului 2017, în cadrul a 24 de categorii, la care se adaugă premiile onorifice, cele pentru realizări deosebite sau alte distincţii.

Comediantul, actorul şi prezentatorul de televiziune Jimmy Kimmel revine în acest an în calitate de gazdă a prestigiosului eveniment, după ce a găzduit şi ediţia de anul trecut. De asemenea, la ediţia din acest an revin şi producătorii ediţiei din anul precedent, respectiv Michael De Luca, de trei ori nominalizat la Oscar, şi Jennifer Todd, nominalizată la premiile Emmy.

La ediţia din acest an a galei Oscar-urilor, vor urca pe scenă, în calitate de prezentatori, o serie artişti celebri, precum: Mahershala Ali, Chadwick Boseman, Viola Davis, Laura Dern, Jennifer Garner, Greta Gerwig, Tiffany Haddish, Tom Holland, Kumail Nanjiani, Margot Robbie, Emma Stone, Daniela Vega, Lin-Manuel Miranda, Gal Gadot, Mark Hamill, Armie Hammer, Oscar Isaac, Gina Rodriguez, Eva Marie Saint, Wes Studi, Kelly Marie Tran şi Zendaya.

La ediţia din anul 2017, Emma Stone a fost desemnată cea mai bună actriţă pentru rolul principal interpretat în „La La Land”, Mahershala Ali a primit Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru evoluţia sa din „Moonlight”, iar Viola Davis a câştigat Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar pentru interpretarea ei din filmul „Fences”. Câştigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun actor la evenimentul din 2017, Casey Affleck, nu va fi prezent la gala Oscar din acest an. Protagonistul filmului „Manchester Bye The Sea”, care ar fi trebuit să înmâneze în acest an Oscarul pentru cea mai bună actriţă, potrivit tradiţiei de la Hollywood, a anunţat în luna ianuarie că renunţă la acest rol de prezentator. În 2010, Casey Affleck a fost dat în judecată de două femei care l-au acuzat de hărţuire sexuală, procesul încheindu-se printr-o înţelegere a părţilor, realizată în afara sălilor de tribunal. Actorul a negat cu vehemenţă acuzaţiile de hărţuire sexuală care, potrivit celor două reclamante, s-ar fi produs în timpul filmărilor de la lungmetrajul „I’m Still Here”.

Premiul pentru cel mai bun film a revenit, în 2017, producţiei „Moonlight”, iar cel mai bun regizor a fost desemnat Damien Chazelle, pentru filmul „La La Land”.

Ceremonia de decernare a Premiilor Oscar poate fi urmarita live video stream AICI

Anul acesta, nominalizările au fost anunţate la 23 ianuarie, ceremonia fiind prezentată de actorii Tiffany Haddish şi Andy Serkis. De regulă, procedura pentru desemnarea nominalizărilor începe la sfârşitul lunii decembrie a anului anterior, acestea fiind anunţate la mijlocul lunii ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă televizate, transmisă de la Samuel Goldwyn Theater din Beverly Hills. În timp ce, în cazul anumitor categorii, comitetul de nominalizare este alcătuit exclusiv din specialişti (spre exemplu, propunerile pentru cea mai bună regie pot fi făcute doar de regizori), pentru alte categorii, cum ar fi pentru cel mai bun film străin, nominalizările sunt făcute de comisii mai largi, alcătuite din membri aparţinând unor domenii diferite. Toţi membrii cu drept de vot participă însă la selectarea nominalizărilor pentru cel mai bun film.

Cele mai importante categorii ale premiilor Oscar sunt: cel mai bun film, cel mai bun actor într-un rol principal, cel mai bun actor într-un rol secundar, cea mai bună actriţă într-un rol principal, cea mai bună actriţă într-un rol secundar, cel mai bun regizor, cel mai bun film animat, cel mai bun film străin. De obicei, se fac câte cinci nominalizări pentru fiecare categorie.

Anul acesta, pe primul loc în topul nominalizărilor la premiile Oscar se află filmul regizat de Guillermo del Toro, „The Shape of Water”, care intră în cursa pentru prestigiosul trofeu la nu mai puţin de 13 categorii. Este urmat de „Dunkirk”, dramă despre Al Doilea Război Mondial regizată de Christopher Nolan, cu opt nominalizări, şi de „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, al lui Martin McDonagh, cu şapte nominalizări.

 

La categoria cel mai bun film sunt nominalizate producţiile „Call Me by Your Name”, „Darkest Hour”, „Dunkirk”, „Lady Bird”, „Phantom Tread”, „Get Out”, „The Post”, „The Shape of Water” şi „Three Billboards outside Ebbing, Missouri”.

În cursa pentru cel mai bun regizor au intrat în acest an Guillermo del Toro („The Shape of Water), Christopher Nolan („Dunkirk”), Jordan Peele („Get Out”), Greta Gerwig („Lady Bird”) şi Paul Thomas Anderson („Phantom Thread”).

Pentru Oscarul decernat celui mai bun actor în rol principal vor concura în acest an Timothee Chalamet („Call Me by Your Name”), Daniel Day-Lewis („Phantom Thread”), Gary Oldman („Darkest Hour”), Daniel Kaluuya („Get Out”) şi Denzel Washington („Roman J. Israel, Esq.”).

Premiul Academiei pentru cea mai bună actriţă în rol principal va fi în acest an o cursă între Sally Hawkins („The Shape of Water”), Frances McDormand („Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”), Margot Robbie („I, Tonya”), Saoirse Ronan („Lady Bird”) şi Meryl Streep („The Post”).

La categoria rezervată celui mai bun rol secundar feminin au fost nominalizate Mary J. Blige („Mudbound”), Allison Janney („I, Tonya”), Lesley Manville („Phantom Thread”), Laurie Metcalf („Lady Bird”) şi Octavia Spencer („The Shape of Water”).

La categoria similară masculină au fost nominalizaţi Sam Rockwell („Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”), Richard Jenkins („The Shape of Water”), Willem Dafoe („The Florida Project”), Christopher Plummer („All the Money in the World”) şi Woody Harrelson („Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”).

Pentru cel mai bun film străin vor concura în acest an „The Sqaure” (Suedia), „Una Mujer Fantástica” (Chile), „On Body and Soul” (Ungaria), „Nelyubov” („Loveless”, Rusia) şi „The Insult” (Liban).

Cel mai bun film de animaţie va fi desemnat dintre „The Boss Baby”, „The Breadwinner”, „Coco”, „Ferdinand” şi „Loving Vincent”.

***

Primele premii ale Academiei Americane de Film, numite ulterior „Oscar„, au fost acordate la 16 mai 1929, iar ceremonia a avut loc la Hotelul Hollywood Roosevelt.

După acea primă ediţie, ceremoniile de decernare a Premiilor Oscar au avut loc la hotelurile Ambassador şi Biltmore, dar pe măsură ce evenimentul devenea tot mai grandios, sălile care îl găzduiau deveneau neîncăpătoare. Aşa se face că a fost mutat în diferite alte locuri, iar începând cu anul 2002, gala Oscarurilor are loc la Teatrul Dolby, numit, iniţial, Teatrul Kodak.

 

Statueta care se înmânează câştigătorilor reprezintă un cavaler cu o sabie care stă pe o rolă de film cu cinci cadre, reprezentând categoriile iniţiale ale Academiei: actorii, scenariştii, regizorii, producătorii şi tehnicienii. Mult râvnita statuetă a Oscarurilor nu măsoară decât 34 cm. A văzut lumina zilei la sfârşitul anilor ’20, în urma creării Academiei de Arte şi de Cinematografie, în anul 1927, de către proprietarul Metro-Goldwyn-Mayer, Louis Mayer. A fost concepută de directorul artistic Cedric Gibbons şi lucrată de sculptorul George Stanley.

Denumită, oficial, Premiul de Merit al Academiei, statueta a rămas cunoscută sub numele de Oscar. Iniţial folosit ca o poreclă, originea acestui nume rămâne încă neclară. Cu toate acestea, se pare că ar fost folosit pentru prima dată de către Margaret Herrick, bibliotecar al Academiei şi, ulterior, director executiv, căreia i s-a părut că statueta seamănă cu unchiul său, Oscar. Academia nu a oficializat acest nume până în 1939, cu toate că era deja foarte folosit.

Statuetele sunt realizate din bronz placat cu aur de 24 de carate. Numărul exact al statuetelor ce urmează a fi decernate nu este cunoscut înainte de deschiderea plicurilor din marea seară a Oscarurilor. Iar acest fapt se explică, pe de o parte, prin aceea că un singur premiu poate fi împărţit de doi sau de mai mulţi câştigători, iar pe de altă parte, prin faptul că, pe lângă premiile acordate la categoriile din concurs, se mai conferă şi premii onorifice.

În anul 1935, a fost acordat pentru prima dată un Premiu Juvenil al Academiei, acordat copiilor-actori, pentru contribuţii deosebite în cinematografie. Prima laureată a acestui premiu a fost Shirley Temple, în vârstă de 6 ani, în semn de recunoaştere a contribuţiei sale de-a lungul anului 1934. Shirley Temple a primit o statuetă miniaturală, cam la jumătate din dimensiunea celei standard. O astfel de statuetă a mai fost acordată ulterior altor 11 artişti, ultima laureată a acestui premiu special fiind Hayley Mills (14 ani), în 1961, pentru rolul interpretat în ”Pollyanna” (1960). Din anul 1962, acest premiu a fost desfiinţat

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult