Acasa Cultura-ReligieCultura Ceremonie în acorduri de pian în memoria victimelor de la Fukushima

Ceremonie în acorduri de pian în memoria victimelor de la Fukushima

scris de Marius Bâtcă
27 afisari

Ambasada Japoniei la Bucureşti organizeaza miercuri 14 martie un eveniment de comemorare a victimelor cutremurului devastator din Japonia, petrecut în urmă cu un an de zile.

Kanako HorikawaCeremonia, la care este aşteptat şi preşedintele României, Traian Băsescu, va avea loc miercuri începând cu ora 18:30, la Muzeul Naţional de Artă. La evenimentul organizat de Ambasada Japoniei la Bucureşti vor fi expuse aranjamente de ikebana realizate cu flori de sakura(floarea simbol a Japoniei) de către un tânăr maestru de ikebana, Tenkei Nomura, iar doi copii vor recita o poezie a unui cunoscut poet japonez născut în prefectura Iwate (una din zonele cele mai afectate de cutremur), Kenji Miyazawa. Ambasadorul Natsuo Amemiya va prezenta în cadrul ceremoniei rezultatele eforturile de reconstrucţie ale Japoniei la un an de la cutremur şi va mulţumi României pentru sprijinul acordat. În urmă cu un an, Japonia a fost lovita de un cutremur cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter care a produs un val Tsunami care a devastat oraşul Fukushima, distrugând reactorul 1 al centralei nucleare. Această catastrofa a produs peste 15000 de victime, iar efectele dezastrului se resimt şi în ziua de azi, existând şi acum persoane care sunt nevoite să trăiască în tabere de sinistraţi din cauza nivelului încă ridicat al radiaţilor din zonele în care locuiau.

Punctul culminant al ceremoniei va fi recitalul de pian care va fi oferit de solista Kanako Horikawa. După terminarea studiilor de la Conservatorul din Sapporo, pianista a absolvit în 2005 cursurile de la Ecole Normale de Musique din Paris. Tot în 2005 a câştigat Premiul I pentr u virtuozitate şi premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese muzicale spaniole şi maghiare la Concursul naţional de muzică din Maroc. Din 2010 deţine un post de profesor de pian la Centre des Loisirs et de la culture Meulan şi din 2011, pe cel de acompaniator muzical în cadrul Conservatorului din Fontenay-sur-Bois. Iar recent, pianista şi-a arătat un real interes pentru muzica jazz şi a început să studieze clavecinul.

Artista a plecat luni dimineaţă de la Paris, spre România, nu înainte de a anunţa pe blogul ei că va încerca să fie în cea mai buna formă la concert şi să poată ajuta prin muzica sa cu puţin la alinarea durerii provocate de tragedia de anul trecut. Kanako Horikawa s-a arătat încântată că la ceremonie şi-a anunţat prezenţa şi şeful statului român, Traian Băsescu.

Acesta nu va fi singurul concert pe care artista îl va susţine în Bucureşti. Joi 15 martie, pianista va susţine un recital ce va avea loc la Universitatea Naţională de Muzică, Sala „George Enescu” , începând cu orele 19:30 şi se va încheia în jurul orei 21. Solista va avea pregătită în repertoriu pentru acest eveniment compoziţii ale unor nume mari precum Chopin, Mozart, Liszt, Debussy, Albeniz sau de Falla.

Kanako Horikawa nu va fi însă, ultima artistă japoneză care va vizita România în această lună. Pe 30 martie, va susţine un concert în România pentru prima dată, cel supranumit „Maestrul Shamisenului”, Keishou Ohno. Shamisenul este un instrument tradiţional japonez delicat, având trei corzi de mătase la care se cântă cu o pană specială, numită bachi. Bijuteria cu trei corzi a japonezilor, denumită şi sangen, poate ajunge să îşi schimbe proprietăţiile acustice în funcţie de ambient. Astfel, Keishou Ohno va reveni în Europa cu ocazia concertuluiKeisho Ohno, Shami Spirit” de pe 30 martie care va fi susţinut la Atelierul de Producţie, după reuşita turneului „Kamome Tour” din 2011, care a avut pe lista tări precum Germania, Franţa, Irlanda şi Cehia. Concertul artistului nipon va fi precedat de o demonstraţie a grupului de percuţie alternativă, Paul Luculescu Band.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult