Acasa Cultura-ReligieCultura Cesaria Evora a murit. Două zile de doliu naţional în Republica Capului Verde

Cesaria Evora a murit. Două zile de doliu naţional în Republica Capului Verde

scris de L.M.
6 afisari

Guvernul din Republica Capului Verde a decretat sâmbătă doliu naţional timp de 48 de ore în întreg arhipelagul african după moartea cântăreţei Cesaria Evora, despre care preşedintele Jorge Carlos Fonseca a spus că este ‘unul dintre reperele majore pentru cultura din Capul Verde’, informează AFP. 

 

Cesaria Evora a murit

‘Moartea ei ne întristează, pentru că era unul dintre reperele majore ale culturii din Capul Verde, în special ale muzicii’, a afirmat şeful statului, care s-a declarat ‘consternat’ la aflarea veştii. ‘Când se vorbeşte de Capul Verde în lume, numele Cesariei este rostit mereu primul, ceea ce arată încărcătura simbolică pe care cântăreaţa şi vocea ei o aveau pentru ţară’, a adăugat el.

Într-un comunicat de presă, premierul José Maria Neves a afirmat la rândul său că artista ‘a dat o inestimabilă contribuţie măreţiei naţiunii noastre şi mândriei noastre’. El a adăugat că Cesaria Evora, supranumită ‘diva desculţă’, ‘nu va muri niciodată, pentru că o icoană şi o stea nu mor niciodată’. ‘Ea va rămâne mereu în memoria locuitorilor din Capul Verde’, a dat el asigurări.
Ministrul culturii, Mario Lucia Sousa, el însuşi un cântăreţ care a înregistrat un album cu Cesaria Evora şi împreună cu care se afla în urmă cu zece zile, spune că a pierdut ‘o mare prietenă’ de care era ‘foarte apropiat’. El i-a mulţumit pentru ‘moştenirea pe care ne-a lăsat-o’ şi a promis că toate melodiile cântăreţei vor fi adunate şi publicate.
Cesaria Evora a murit sâmbătă la 70 de ani, într-un spital din insula sa natală din Sao Vicente (nord) unde a fost internată vineri. Ea va fi îngropată săptămâna viitoare la Mindelo, cel mai mare oraş din Sao Vicente.

2 comentarii

Chris P. 18-12-2011 - 14:52

de departe Cesaria Evora este cea mai importanta personalitate care a aparut din Cape Verde si si-a reprezentat tara foarte bine la nivel international. e normal ca macar atat respect sa primeasca din partea autoritatilor.

Chris P. 18-12-2011 - 14:55

e pacat ca nu a mai apucat sa mai cante inca o data in Romania acum doua luni asa ca ne va ramane in amintire concertul de anul trecut de la Sala Palatului.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult