Acasa Cultura-ReligieCultura Cesaria Evora a murit sâmbătă într-un spital din Capul Verde AUDIO

Cesaria Evora a murit sâmbătă într-un spital din Capul Verde AUDIO

scris de R. C.P.
6 afisari

Cântăreaţa din Republica Capului Verde, Cesaria Evora, numită ‘diva cu picioarele goale’, a murit sâmbătă într-un spital din ţara sa natală, a anunţat ministrul culturii din arhipelag, Mario Lucio Sousa,.

Cesaria Evora a murit sâmbătă într-un spital din Capul Verde

În vârstă de 70 de ani, cântăreaţa de notorietate mondială a murit la aproape trei luni după ce a decis să nu mai apară pe scenele internaţionale, întrucât se simţea slăbită, notează France Presse, citată de Agerpres. „Opresc totul. Nu mai am forţă, nu mai am energie. Vreau să le spuneţi fanilor: scuzaţi-mă, dar acum trebuie să mă odihnesc”, declara artista în luna septembrie, când a anunţat că se retrage.

Cesaria Evora s-a născut în insula Sao Vincente a arhipelagului Capul Verde, pe 27 august 1941. În tinereţe, cu ajutorul iubitului său, care era cântăreţ, ajunge să cânte la radioul local, apoi în hoteluri şi localuri din insulă. Aici ajunge să fie cunoscută, însă notorietatea sa nu depăşeşte graniţele ţării.

În 1988, la 47 de ani, înregistrează primul său album, la Paris, La Diva Aux Pieds Nus (Diva Desculţă). Cesaria Evora canta morna, care este un amestec de blues şi fado portughez. Vocea sa, cu adânci note nostalgice, puternică şi oarecum aspră, reflecta foarte bine spiritul muzicii fado şi istoria Insulelor Capului Verde, un loc în care multă vreme comerţul cu sclavi a fost în floare.

În urmă cu două luni, Cesaria Evora ar fi trebuit să-şi întâlnească fanii din România, însă artista a anulat toate turneele şi a anunţat că se retrage din viaţa muzicală.

Ascult-o pe Cesaria Evora

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult