Acasa Cultura-ReligieCultura Charlie Chaplin-122 de ani de la naştere

Charlie Chaplin-122 de ani de la naştere

scris de Lavinia Mantea
10 afisari

Charlie Chaplin s-a născut la Londra, pe 16 aprilie 1889. În 1908 s-a alăturat companiei teatrale a lui Fred Karno, din care făcea parte şi Stan Laurel. În 1912 trupă a plecat într-un turneu în Statele Unite, iar Chaplin s-a decis să rămână acolo. După un an, producătorul Mack Sennett l-a luat la Keystone Studio, care se mândreau deja cu nume precum Roscoe ‘Fatty’ Arbuckle, Mabel Normand, şi Mack Swain. Dar Chaplin i-a surclasat pe aceştia, reuşind să facă 35 de filme într-un singur an.     

Charlie Chaplin Google Doodle

Charlie Chaplin, omagiat de Google la 122 de ani de la nastere

Cu prilejul aniversării zilei de naştere, Google şi-a schimbat logo-ul care are încorporat un film în care un actor îl interpretează pe Charlie Chaplin care apare în diverse ipostaze. Cele mai interesante sunt acele secvenţe unde Chaplin citeşte gazeta Google sau  pe fundal apare sigla Google iar Chaplin se sprijină pe g siglei Google!!!  

Primul sau film a fost Making a Living (1914); însă următorul film, Kid Auto Races at Venice (1914), avea să-i schimbe întreagă carieră. În această peliculă purta pantaloni lărgi împrumutaţi de la Roscoe ‘Fatty’ Arbuckle, nişte pantofi imenşi de-ai lui Ford Sterling, o jachetă minusculă, o pălărie melon şi o mustaţa de mărimea unei periuţe de dinţi

Începând cu 1915, Chaplin a scris, regizat, produs şi, desigur, jucat în toate filmele sale. S-a alăturat companiei Essanay Company, iar în 1917 erau lansate The Immigrant (1917) şi Easy Street (1917). În 1918, împreună cu fratele său, îşi deschideau propriul lor studio în Los Angeles, iar în 1919 se asociau cu Douglas Fairbanks, Mary Pickford şi D.W. Griffith şi formau United Artists, pentru a-şi produce propriile filme. Primul film făcut de către Chaplin la această companie a fost A Woman of Paris (1923). Au urmat The Gold Rush (1925) şi The Circus (1928), pentru care a primit un Oscar. În 1931 lansă City Lights, iar următorul său film a fost Modern Times (1936), care s-a dovedit a fi unul dintre cele mai mari succese ale sale. Filmul The Great Dictator (1940), acuza regimul nazist. Chaplin interpretă un rol dublu, fiind u bărbier evreu ce luptase în primul război mondial şi maleficul Adenoid Hynkel, dictatorul Tomaniei.   

Charlie Chaplin Google Doodle

În 1945 a început să lucreze la Monsieur Verdoux (1947), iar în 1952 lansă cel mai bun film sonor al sau, Limelight, în care jucă şi bunul sau prieten, Buster Keaton. În acelaşi an, s-a trezit târât în isteria anti-comunistă ce pusese stăpânire pe SUA, fiind acuzat de autorităţi că ar avea tendinţe comuniste. Scandalizat şi deprimat, Chaplin a părăsit Statele Unite, plecând în Elveţia. În timpul şederii sale în Europa, a mai făcut două filme: A King în New York (1957), lansat în America cu 20 de ani mai târziu şi ultima să peliculă, A Countess from Hong Kong (1967), ce-i avea în distribuţie pe Marlon Brando şi Sophia Loren. Ironic, acesta a fost şi singurul insucces al lui Chaplin.    
În 1969, Chaplin a început să lucreze la alte filme, printre care şi „The Kid” si „The Circus„. Avea de gând să facă şi un film numit „The Freak” cu fiica sa Victoria Chaplin în rolul principal, în care ea să poarte aripile pe care el însuşi le purtase cu 50 de ani în urmă în The Kid. Dar, pe atunci Chaplin avea deja 80 de ani şi s-a retras să locuiască în Vevey, Elveţia.
În 1975 a fost numit Cavaler de către Regină. A murit în somn, în noaptea de Crăciun a anului 1977.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult