Acasa Cultura-ReligieCultura Cheia libertăţii presei în Europa: jurnalismul ca bun public

Cheia libertăţii presei în Europa: jurnalismul ca bun public

scris de Doru Dragomir
67 Afisari

Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (FEJ), care avut loc în perioada 15-17 iunie la Belgrad, Serbia, a solicitat tuturor guvernelor din Europa să promoveze o nouă viziune şi anume să trateze jurnalismul ca un bun public pentru a respecta şi consolida libertatea de exprimare şi democraţia. 

Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor

Delegaţia FRJ MediaSind condusă de preşedintele organizaţiei, Cristi Godinac, a prezentat în cadrul dezbaterilor şi rezultatul Misiunii FEJ în România care a avut loc în februarie 2011, subliniind faptul că din toate cele 15 recomandări ale organizaţiei europene, autorităţile au îndeplinit doar două, şi acestea, parţial. În cadrul dezbaterilor, au fost discutate probleme legate de dialogul social şi calitatea jurnalismului în companiile multinaţionale.

Un subiect aparte pe agenda de discuţii l-a constituit, însă, libertatea presei în Europa ca drept fundamental al unei societăţi democratice. În acest sens, FEJ şi-a reiterat sprijinul pentru Petiţia FRJ MediaSind şi a Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România înaintată Parlamentului European împotriva introducerii în strategia de apărare naţională a presei ca „vulnerabilitate”. „FEJ susţine Petiţia înaintată Parlamentului European împotriva unei “strategii naţionale de apărare” represive şi, alături de Confederaţia Europeană a Sindicatelor şi a altor organizaţii, susţine membrul său afiliat, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind împotriva planului de suprimare a contractelor colective de muncă în România” – conform  Raportului de activitate al Comitetului Executiv al FEJ pentru 2010-2011.

În cadrul lucrărilor Adunării, FRJ MediaSind a prezentat abuzurile conducătorilor din unele instituţii publice şi private din media împotriva unor jurnalişti, membri de sindicat, precum şi impactul ultimelor modificări restrictive la legislaţia muncii. În acest sens, FRJ MediaSind a solicitat sprijinul Comisarului pentru Drepturile Omului din Consiliul Europei, Thomas Hammarberg, precum şi a colegilor europeni din FEJ faţă de sesizarea pe care o va depune la Comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru stoparea abuzurilor săvârşite de Directorul General Interimar al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Ioan Mihai Roşca, împotriva propriilor angajaţi şi împotriva încălcării libertăţii de exprimare în cea mai mare agenţie publică de presă din România.

La Adunarea Generală a FEJ au participat experţi, comisari şi parlamentari europeni, delegaţi  şi preşedinţi ai organizaţiilor jurnaliştilor din 26 de ţări cum ar fi: Jim Boumelha, preşedinte al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ); Arne Konig, preşedinte al FEJ; Beth Costa, secretar general al FEJ; Marc Gruber şi Renate Schroeder, co-directori ai FEJ; Thomas Hammarberg, Comisar pentru Drepturile Omului din Consiliul Europei, Tanja Fajon, membru al Parlamentului European. De asemenea, la deschiderea oficială a lucrărilor a participat şi preşedintele Serbiei, Boris Tadic (foto), care a afirmat că „fără jurnalism de investigaţie şi fără presă liberă nu vom face progrese în democraţie! Media are o mare responsabilitate pentru atmosfera din societate. Jurnaliştii nu sunt judecători sau procurori, după cum nici politicienii nu sunt procurori sau judecători. Fiecare trebuie să îşi facă partea lui”.

FRJ MediaSind îşi exprimă solidaritatea faţă de situaţia dificilă a colegilor sârbi şi speră ca autorităţile să rezolve cazurile aflate în lucru de mulţi ani privind asasinarea unor jurnalişti curajoşi.

FEJ este recunoscută de Comisia Europeană, Consiliul Europei, ONU şi Confederaţia Europeană a Sindicatelor drept vocea reprezentativă a jurnaliştilor în Europa, reprezentând în jur de 260.000 de jurnalişti în peste 30 de ţări.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS