Acasa Cultura-ReligieCultura Chopin îndrăgostit la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Chopin îndrăgostit la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

scris de A.P.
2 afisari

Institutul Polonez din Bucureşti, Muzeul Naţional de Etnografie din Varşovia şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă invită joi, 1 martie 2012, de la ora 17.00, la vernisajul expoziţiei CHOPIN ÎNDRĂGOSTIT, care va avea loc în Sala Foaier, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Chopin îndrăgostit la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

După momentul de deschidere, publicul este invitat la Studioul Horia Bernea, la concertul Influenţe naţionale în muzica lui Chopin, susţinut de Janusz Prusinowski Trio, se arată într-un comunicat de presă. Expoziţia prezintă legăturile dintre muzica tradiţională şi muzica lui Fryderyk Chopin şi conţine lucrări ale artiştilor din diferite părţi ale lumii – tradiţii care par să-l fi inspirat pe compozitorul polonez. Adam Czyżewski, cel care a creat conceptul acestei expoziţii, a colaborat cu specialişti de la Institutul de Artă din cadrul Academiei Poloneze de Ştiinţă, printre care Ewa Dahlig-Turek sau Maria Pomianowska (care conduce ansamblul „Zespół Polski”), ea însăşi compozitor şi multiinstrumentist care popularizează în străinătate muzica lui Chopin. Printre obiectele prezentate în expoziţie se află instrumentele folosite în epocă, în zona rurală din regiunea Mazovia. Unele dintre ele, precum ţambalul, basul şi cimpoiul sunt încă folosite în muzica populară poloneză.

Altele, precum suka din Biłgoraj şi Mielec sau vioara din Płock nu au supravieţuit până astăzi, dar au fost reconstituite după surse iconografice sau în baza descoperirilor arheologice, fiind prezente în cadrul expoziţiei. O parte importantă a expoziţiei este dedicată fonogramelor care înfăţişează portretul muzical al artiştilor din Mazovia, care au învăţat să cânte ascultându-şi maeştrii, interpretând repertoriul ani la rând. Înregistrările de arhivă, care sunt prezentate în cadrul expoziţiei, provin de la Institutul de Artă din cadrul Academiei Poloneze de Ştiinţă. Culegerea şi colectarea materialelor sonore ale muzicii tradiţionale poloneze a debutat încă din perioada interbelică, cele mai multe dintre înregistrări fiind distruse în timpul celui de-al doilea război mondial.

Datorită eforturilor depuse de Jadwiga şi Marian Sobieski, arhivele au fost reconstituite. Între 1950 şi 1954, în timpul unei acţiuni privind culegerea de folclor muzical (Akcja Zbierania Folkloru Muzycznego), au fost înregistrate 46.000 de fonograme, multe dintre ele fiind şi astăzi folosite de către companiile de înregistrări, pentru producerea de noi discuri. Mulţumită înregistrării muzicienilor născuţi în a doua parte a secolului al XIX-lea şi în prima parte a secolului al XX-lea, avem posibilitatea de a explora sunetul epocii lui Fryderyk Chopin.

Chopin nu a fost influenţat doar de muzica mazoviană sau poloneză în general. De aceea, instrumente mult mai exotice, precum santor, kemancze şi saranga pot fi văzute în expoziţie.

Intrarea este liberă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult