Acasa Cultura-ReligieCultura Cine a donat primii bani pentru a donat bani pentru „Cumințenia Pământului”

Cine a donat primii bani pentru a donat bani pentru „Cumințenia Pământului”

scris de C.S.
10 afisari

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunțat luni deschiderea oficială a subscripției naționale pentru achiziționarea operei lui Constantin Brâncuși – „Cumințenia Pământului”, el menționând că a fost primul care a donat bani în acest scop.
„Ca ministru al Culturii și cel care a semnat deschiderea conturilor, am participat în mod simbolic, depunând primul o sumă modestă, o sumă simbolică, de 100 de euro”, a declarat Vlad Alexandrescu, luni, într-o conferință de presă.

Cuminţenia Pământului, scoasă la vânzare

Cuminţenia Pământului, scoasă la vânzare

El a precizat că informații despre subscripția națională pot fi găsite și pe pagina cuminteniapamantului.ro.

Ministrul a informat că, pentru persoanele juridice, sumele care vor fi donate vor fi considerate cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit, nefiind asimilate sponsorizărilor. De asemenea, pentru persoanele fizice care desfășoară activități independente sau profesii libere impozitate în sistem real aceste sume vor fi deductibile la calculul impozitului pe venit.

Conturile în lei, euro și dolari, deja anunțate pe site-ul Ministerului Culturii, au fost deschise la BCR, BRD Societe Generale, UniCredit Bank, Banca Transilvania, CEC Bank și Raiffeisen Bank.

Alexandrescu a mai anunțat că la sfârșitul lunii va demara o campanie națională de imagine pentru a face cunoscută această procedură de donație.

„Deocamdată suntem într-o procedură de selecție a companiilor care vor lucra pentru noi pro bono, fără niciun avantaj. Este un efort național, este un efort de donație din partea tuturor donatorilor care vor dori să o facă. Nu poate fi vorba de un beneficiu, de un câștig al niciunuia care dorește să ne ajute. Oricine dorește să ne ajute poate să o facă, fără avantaje materiale, pro bono, pentru că este animat de același ideal pe care îl împărtășim și noi, pentru că ne dorim ca această lucrare să rămână în patrimoniul public”, a precizat ministrul.

El a menționat că sunt luate în calcul și alte mecanisme de a antrena donatorii. „Vom studia, de pildă, posibilitatea de a face teledonuri, de a strânge donații prin sms, dar toate acestea sunt la nivel de studiu, pentru că trebuie să ne asigurăm întâi că toate persoanele care donează pot fi identificate și, pe de altă parte, e foarte important ca nimeni din cei care derulează mecanismele intermediare între cetățeni și conturile respective să nu facă beneficii”, a spus ministrul.

Vlad Alexandrescu și-a exprimat încrederea că banii vor fi strânși în termenul stabilit.

„Eu cred că suma se va strânge mult mai repede de 30 septembrie. Cred că banii se vor strânge”, a arătat el.

Pe 16 martie, Guvernul a anunțat public intenția de a achiziționa sculptura „Cumințenia Pământului”, una dintre cele mai importante lucrări din opera lui Constantin Brâncuși, printr-un efort comun susținut de stat și de cetățenii săi.

Subscripția publică are ca obiectiv colectarea sumei de 6 milioane de euro, bani care se vor adăuga celor 5 milioane alocate de Guvern pentru achiziția sculpturii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult