Acasa Cultura-ReligieCultura Cine a fost numit la conducerea artistică a Festivalului Enescu

Cine a fost numit la conducerea artistică a Festivalului Enescu

scris de C.F.V.
9 afisari

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, i-a numit pe dirijorii Zubin Mehta – președinte onorific și Vladimir Jurowski – director artistic, pentru ediția din 2017 a Festivalului Internațional George Enescu.

festival george enescu„Numirea celor două personalități ale muzicii internaționale, Zubin Mehta și Vladimir Jurowski, la conducerea artistică a Festivalului Internațional George Enescu va da un nou imbold promovării creației compozitorului George Enescu în lume, precum și dezvoltării internaționale a festivalului care îi poartă numele. Este o onoare și o șansă pentru România să-i aibă pe acești buni cunoscători ai creației lui George Enescu în fruntea ediției 2017 a festivalului”, a declarat ministrul Culturii, potrivit unui comunicat al OMA Vision transmis Agerpres.

Deși onorifice, funcțiile deținute de Zubin Mehta și de Vladimir Jurowski vor avea un rol esențial în privința orientării artistice a festivalului. Conducerea executivă și organizarea Festivalului Enescu vor fi asigurate în continuare de ARTEXIM, instituție publică subordonată Ministerului Culturii, precizează sursa citată.

Ediția 2017 a Festivalului Internațional George Enescu se va desfășura între 2 și 24 septembrie și se va deschide cu opera Oedipe de George Enescu, în interpretarea London Philharmonic Orchestra, sub bagheta lui Vladimir Jurowski.

Vor fi prezentate un număr record de peste 30 de lucrări de George Enescu, printre acestea numărându-se și Simfonia a III-a în viziunea renumitei orchestre Academia Santa Cecilia din Roma dirijată de Antonio Pappano.

Legendarul dirijor Zubin Mehta este, din 1981, director muzical pe viață al Orchestrei Filarmonicii din Israel. Zubin Mehta, care a fost alături de Festivalul Internațional George Enescu încă de la ediția din anul 1964, este una dintre cele mai mari personalități ale artei dirijorale din ultima jumătate de secol, cunoscut publicului larg și pentru concertele celor trei tenori — Luciano Pavarotti, Placido Domingo și Jose Carreras. În ultimii ani, numele său a fost legat de Festivalul Maggio Musicale Fiorentino de la Florența, al Operelor din Valencia și Munchen, precum și de cele mai prestigioase orchestre simfonice ale lumii.

Vladimir Jurowski este în prezent dirijor principal al uneia dintre cele mai cunoscute orchestre britanice din lume, London Philharmonic Orchestra și director artistic al Orchestrei Radio din Berlin. Este recunoscut la nivel mondial pentru felul pătrunzător în care abordează muzica, pentru angajamentul său artistic îndrăzneț și apetitul pentru muzica secolului al XX-lea, iar în acest moment este considerat unul din primii 10 dirijori ai lumii.

Cel mai tânăr și totodată cel mai longeviv director muzical din istoria prestigiosului Festival de operă de la Glyndebourne, Vladimir Jurowski a fost desemnat recent dirijor principal al Orchestrei Radio Berlin. Promotor ardent al muzicii lui George Enescu, Vladimir Jurowski a dus Simfonia a III-a la Londra, în premieră și într-o interpretare de excepție, la începutul anului 2015 și pregătește opera Oedip pentru ediția din 2017 a festivalului BBC Proms, mai informează comunicatul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult