Acasa Cultura-ReligieCultura Cine e scriitorul francez, laureat al Nobelului pentru Literatură

Cine e scriitorul francez, laureat al Nobelului pentru Literatură

scris de A.H.
28 afisari

Premiul Nobel pentru Literatură a fost decernat astăzi, la Stockholm, scriitorului francez Patrick Modiano. Mircea Cărtărescu figura și el pe lista marilor favoriți.

Patrick Modiano este considerat cel mai mare scriitor francez în viață.

Patrick Modiano este considerat cel mai mare scriitor francez în viață.

Patrick Modiano este considerat cel mai mare scriitor francez în viață. Lucrările lui au ca teme amintirea, uitarea, identitatea și vina. Orașul Paris este adesea prezent în textele sale.

Modiano are 69 de ani și este al 11-lea autor francez care obține prestigioasa distincție. „Pentru arta memorialistică prin care a evocat cel mai greu de înțeles destine umane  și cu care a dezvăluit viața în timpul Ocupației”, a argumentat Comitetul Nobel alegerea făcută.

S-a născut la 30 iulie 1945, la Boulogne-Billancourt, o suburbie a Parisului. Tatăl era om de afaceri, mama – actriță.

A studiat la Lycée Henri-IV din Paris, unde l-a avut ca profesor de geometrie pe Raymond Queneau, un scriitor care va juca un rol decisiv în evoluția sa ulterioară.

Modiano a debutat în 1968 cu „La place de l’étoile”, un roman care a atras atenția.

Destul de des, poveștile sale sunt construite pe baze autobiografice sau din evenimente care au avut loc în timpul Ocupației germane. Uneori, se documentează din interviuri, articole de ziar sau propriile note strânse de-a lungul anilor.  „Un pedigree” din 2005 este romanul cu cele mai puternice note autobiografice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult