Acasa Cultura-ReligieCultura Cine sunt laureații Premiului Nobel pentru Pace 2022

Cine sunt laureații Premiului Nobel pentru Pace 2022

scris de Misu Andrei
78 Afisari

Activistul belarus Ales Bialiațki, organizația rusă Memorial și organizația ucraineană Center for Civil Liberties (Centrul pentru Libertăți Civile) împart Premiul Nobel pentru Pace 2022. Este un premiere simbolică în contextul războiului din Ucraina și întețirii represiunii în Belarus și Rusia.

Cu invazia rusă pe fundal, care a adus una dintre cele mai grave crize de securitate în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace (1939-1945), anunțarea Premiului Nobel pentru Pace era foarte așteptată în acest an. În total, 251 de personalități și 92 de organizații erau înscrise pe lista de candidați. Printre ele figurau Papa Francisc și tânăra activistă pentru protecția mediului Greta Thunberg.

„Comitetul Nobel din Norvegia vrea să onoreze trei campioni remarcabili ai drepturilor omului, democraţiei şi coexistenţei paşnice între cele trei ţări vecine – Belarus, Rusia şi Ucraina”, a anunțat preşedinta sa, Berit Reiss-Andersen, într-o ceremonie la Oslo.

Cei trei campioni ai promovării drepturilor omului sunt activistul belarus Ales Bialiațki, organizația rusă Memorial și organizația ucraineană Center for Civil Liberties.

Ales Bialiațki, o viață dedicată apărării drepturilor omului

În vârstă de 60 de ani, Ales Bialiațki și-a dedicat viața apărării drepturilor omului, începându-și activitatea încă de la mijlocul anilor ’80, când țara sa făcea parte din Uniunea Sovietică. În acei ani s-a implicat în mai multe mișcări pro-democrație, inclusiv într-un partid numit „Independența”, care activa clandestin. În 1996, a fondat organizația pentru apărarea drepturilor omului „Viasna” („Primăvara”), ca răspuns la represiunea lansată de președintele Aleksandr Lukașenko, aflat încă la putere. „Viasna” a devenit principala organizație din Belarus implicată în contestarea abuzurilor regimului Lukașenko.

La fel ca mulți alți activiști anti-regim din țara sa, dar și din Rusia, Bialiațki a intrat în vizorul autorităților. A fost arestat în 2011 sub acuzația de fraudă fiscală și eliberat trei ani mai târziu în cadrul unei amnistii legate de a „70-a aniversare de la eliberarea Belarusului de invadatorul nazist”.

Șapte ani mai tâziu, mai exact pe 14 iulie 2021, Bialiațki a fost arestat din nou pentru fraudă fiscală. Arestarea sa a avut loc în cadrul unui proces amplu de reprimare a opozanților lui Lukașenko, care s-a confruntat cu proteste în perioada 2020-2021.

De altfel, Comitetul Nobel a făcut apel vineri la eliberarea lui Ales Bialiaţki. „Mesajul nostru este de a cere autorităţilor din Belarus să-l elibereze pe Bialiaţki şi sperăm că acest lucru se va întâmpla şi că el va veni la Oslo pentru a primi premiul”, a declarat Berit Reiss-Andersen.

„Însă există mii de deţinuţi politici în Belarus şi mă tem că dorinţa mea nu este foarte realistă”, a adăugat preşedinta Comitetului Nobel din Norvegia,

Soţia lui Ales Bialiaţki, Natalia Pinciuk, s-a declarat copleşită de „emoţie” şi „recunoştinţă”. Șefa opoziției din Belarus, Svetlana Țihanouskaia, consideră acest premier drept o recunoaștere a luptei belarușilor împotriva regimului Lukașenko. „Premiul este o recunoaștere importantă pentru toți belarușii care luptă pentru libertate și democrație”, a scris ea pe Twitter.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult