Acasa Cultura-ReligieCultura Cine sunt laureații Premiului Nobel pentru Pace

Cine sunt laureații Premiului Nobel pentru Pace

scris de A.P.
6 afisari

Un hindus și o musulmană sunt laureații premiului Nobel pentru Pace din acest an. Kailash Satyarthi, din India, și Malala Yousafzai, din Pakistan, au fost recompensați pentru lupta lor pentru drepturile copiilor și ale tinerilor.

Kailash Satyarthi, din India, și Malala Yousafzai, din Pakistan, laureații Nobel pentru Pace.

Kailash Satyarthi, din India, și Malala Yousafzai, din Pakistan, laureații Nobel pentru Pace.

Ţinta unor ucigaşi în timp ce se întoarcea de la şcoală într-un autobuz şcolar, Malala Yousafzai a devenit simbolul luptei pentru educaţia fetelor în Pakistan, ţara sa natală, şi în Afganistan. Ea milita de mai mulţi ani pentru această cauză şi ţinea un blog pe site-ul BBC.Salvată de la moarte de chirurgii britanici, ea a impresionat întreaga lume, la doar 16 ani, prin determinarea, maturitatea şi claritatea gândirii sale. Îşi foloseşte neaşteptata notorietate pentru a aduce în atenţie cauza fetelor din Pakistan şi Afganistan.

Satyarthi, în vârstă de 60 de ani, este un simbol al eforturilor împotriva reducerii la sclavie a copiilor, o practică foarte răspândită în India.

Şi-a început activitatea organizând descinderi la uzine şi ateliere din India, pentru a elibera familii întregi ţinute în sclavie pentru împrumuturi luate de la oameni de afaceri locali.

Dacă adolescenta de 17 ani din Pakistan – celebră în întreaga lume deja (o carte a ei a fost tradusă și în România) – a fost și anul trecut în cărți pentru un Nobel pentru Pace, despre indianul în vârstă de 60 de ani se știu puține lucruri. „Kailash Satyarthi, continuând tradiția Ghandi, a dat dovadă de un mare curaj personal și a condus demonstrații pașnice militând împotriva exploatării copiilor”, a precizat Comitetul de la Oslo, cel care acordă Nobelul pentru Pace.

Satyarthi este preşedintele Marşului Global împotriva Exploatării Copiilor, o mişcare formată din circa 2.000 de asociaţii sindicale din 140 de ţări.

Malala Yousfazai devine cea mai tânără laureată din istoria premiilor Nobel pentru Pace. Anul trecut, Malala a primit premiul Saharov din partea Parlamentului European.

Comitetul Nobel consideră semnificativ faptul că un hindus și o musulmană, un indian și o pakistaneză, se alătură într-o luptă comună pentru educație, o luptă împotriva extremismului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult