Acasa Cultura-ReligieCultura Clara Schumann, pianista care şi-a făcut celebru soţul

Clara Schumann, pianista care şi-a făcut celebru soţul

scris de L.M.
86 afisari

Clara Schumann, 193 de ani de la naştere: Pianista care a contribuit substanţial la celebritatea soţului ei, Robert Schumann, este omagiată de Google, printr-un logo special.

Clara Schumann si Robert Schumann

193 de ani de la nastere - Clara Schumann, pianista care şi-a făcut celebru soţul

Născută Clara Josephine Wieck, la 13 septembrie 1819, Clara Schumann a fost un muzician şi compozitor celebru şi considerată unul dintre cei mai renumiţi pianişti din perioada romantică. De asemenea, are meritul că, alături de soţul ei, l-a încurajat pe Johannes Brahms să compună, dar şi că a fost primul pianist care a interpretat în public lucrări ale acestuia.

In 1835, Robert Schumann trebuia sa se insoare cu fata unui nobil din Bohemia, insa compozitorul se simtea atras de Clara Wieck, fata maestrului sau de pian, Friedrich Wieck. Robert ia hotararea, impotriva dorintei maestrului, sa se casatoreasca cu cea care avea sa devina Clara Schumann. Sotii Schumann au ramas celebri in istoria muzicii si pentru picanteriile si excentricitatile de care au dat dovada. De asemenea, Robert a compus si cateva concerte pentru pian tocmai pentru a arata lumii intregi talentul extraordinar de interpreta pe care il detine Clara Schumann.

In februarie 1854, frustrat ca nu poate gasi nota care sa incheie singurul sau concert de vioara (“Concertul de Vioara in Fa Minor”), Robert Schumann se arunca in raul Rin. Acest episod il determina sa recunoasca ca are o problema si se interneaza de buna voie la un azil privat de pe langa orasul Bonn. Initial Clara Schumann se interneaza si ea pentru a avea grija de sotul ei dar dupa cateva atacuri inconstiente in care viata ii este pusa in pericol se rezuma la vizite zilnice.

In azil, pe langa sotia sa, Schumann este vizitat frecvent si de discipolul sau Johannes Brahms care incearca sa puna pe hartie putinele idei muzicale pe care maestrul sau le mai avea. Clara Schumann ii sugereaza sotului sau sa se concentreze pe muzica pentru a scapa de boala sa insa acesta ii raspunde- “eu sunt cainele turbat care a distrus muzica , omenirea trebuie sa scape de mine cat mai curand”.

Pe 29 iulie 1856, la varsta de 46 de ani, Robert Schumann se stinge din viata. Dupa moartea lui, Clara Schumann, ajutata de Brahms, isi dedica tot restul vietii pentru promovarea muzicii omului pe care l-a iubit si se asigura ca toate manuscrisele cu muzica lui sa fie depuse intr-o arhiva. De asemenea, colectioneaza toate articolele sale intr-un almanah si, bineinteles, intreprinde turnee in toata Europa in care interpreteaza exclusiv Robert Schumann, făcându-l astfel celebru.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult