Acasa Cultura-ReligieCultura Colectia Polaroid scoasa la vanzare

Colectia Polaroid scoasa la vanzare

scris de Ziua Veche
5 afisari

Peste 1.000 de fotografii din colectia istorica Polaroid, de la mici instantanee color cu Ted Kennedy si Farrah Fawcett, realizate de Andy Warhol, la imensul „Autoportret in 9 parti” realizat de Chuck Close, vor fi scoase la licitatie, saptamana viitoare, la New York.Scoaterea la licitatie a acestei colectii a fost ordonata de tribunalul falimentului din statul american Minnesota, sumele obtinute urmand sa fie donate creantierilor acestui brand care a inventat fotografiile instantanee, in 1948. Societatea Polaroid a dat faliment de doua ori, in 2002 si in 2009, anunta Mediafax.

Licitatia va avea loc luni si marti la casa Sotheby’s, care expune, incepand de miercuri, toate fotografiile scoase la vanzare, pe mai multe etaje ale sediului ei general din Manhattan.

Colectia, alcatuita de-a lungul catorva decenii de catre fondatorul companiei si inventatorul aparatului, Edwin Land, si de directorul sau tehnic, fotograful Ansel Adams, contine peste 400 de piese.

Cateva dintre uriasele fotografii murale realizate de Ansel Adams, precum „Moonrise, Hernandez, New Mexico”, sunt estimate la preturi cuprinse intre 300.000 de dolari si 500.000 de dolari. Reprezentantii casei Sotheby’s au declarat ca se asteapta ca intreaga colectie sa fie vanduta pentru o suma totala cuprinsa intre 7,2 si 11,1 milioane de dolari.

Cu ajutorul unui aparat Polaroid imens – un exemplar unic – artistul Chuck Close a putut sa realizeze celebrul sau „Autoportret in 9 parti”, lucrare alcatuita din noua instantanee de 50 x 60 centimetri acoperind parti diferite ale chipului sau. Aceasta opera de arta este estimata la 40.000-60.000 de dolari.

In 2009, marca Polaroid a fost cumparata de un grup, The Impossible Project, care incearca sa readuca la viata si sa comercializeze din nou cu succes celebrul aparat si a numit-o pe excentrica solista americana Lady Gaga in functia de director artistic.


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult