Acasa Cultura-ReligieCultura Concursul Enescu 2014: Ștefan Tarara a cȃștigat la secțiunea vioarǎ

Concursul Enescu 2014: Ștefan Tarara a cȃștigat la secțiunea vioarǎ

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Violonistul de origine română Ştefan Tarara a câştigat Concursul Internaţional „George Enescu” – secţiunea Vioară, joi, 18 septembrie, la Ateneul Român din București.

Concursul Enescu 2014: Ștefan Tarara a cȃștigat la secțiunea vioarǎ (Foto:stefan-tarara.com)

Concursul Enescu 2014: Ștefan Tarara a cȃștigat la secțiunea vioarǎ (Foto:stefan-tarara.com)

Câştigătorul Concursului Internaţional „George Enescu” la secţiunea Vioară a fost desemnat joi seară, în urma unei serii de trei concerte extraordinare alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, desfăşurate pe scena Ateneului Român. Premiul I i-a revenit violonistului Ştefan Tarara (Germania), premiul al II-lea i-a revenit violonistului Fedor Roudine (Franţa), iar premiul al treilea a fost câştigat de violonista Wonhee Bae (Coreea de Sud). Rezultatele au fost anunţate la finalul unei seri în care s-au interpretat „Concertul pentru Vioară şi Orchestră în Re Major Op. 35”, de Piotr Ilici Ceaikovski, şi „Concertul în re minor op. 47 pentru vioară şi orchestră”, de Jean Sibelius, potrivit mediafax.

Ştefan Tarara, violonist de origine română stabilit în Germania, s-a născut pe 2 mai 1986. A absolvit în 2012 masteratul în interpretare specializată pentru solişti, cu note maxime, la Universitatea de Muzică din Zurich. A concertat, în calitate de solist, alături de orchestre precum SWR Radio Orchestra, Münchner Rundfunkorchester, RTV Symphony Orchestra Ljubljana. Pe lângă cursurile de măiestrie pe care le susţine în Europa, din 2014, Ştefan Tarara este asistentul lui Zakhar Bron în Interlaken, Elveţia, iar, din 2010, este concertmaestru în Orchestra Filarmonicii din Mannheim. Prin bursa germană Musikleben a obţinut privilegiul de a cânta pe o vioară de Nicolo Gagliano. Printre cele mai importante distincţii obţinute de artist până în prezent se numără premiul al III-lea la Concursul Internaţional „H. Wieniawski” (Poznan, 2011), premiul I la Concursul Internaţional de Vioară „R. Lipizer” (Italia, 2011) şi premiul al II-lea la Concursul Internaţional „Tibor Varga” (2008).

Concursul Internaţional „George Enescu” deschide drumul spre cariere internaţionale pentru tineri artişti. Mari nume ale muzicii clasice de astăzi, precum Radu Lupu, Alexandru Tomescu şi Elisabeth Leonskaja, au debutat ca laureaţi ai Concursului Enescu, dovedind că în muzica clasică internaţională România contează. Premiile Concursului Enescu sunt în valoare de peste 100.000 de euro. De asemenea, Ştefan Tarara va susţine un concert la Festivalul de la Ravello, Italia, în 2015, Fedor Roudine va beneficia de un masterclass oferit de Kronberg Academy, iar Wonhee Bae, de un masterclass la Academia din Viena. Trofeele Concursului Enescu 2014 poartă semnătura artistei Iulia Năstase şi sunt realizate din sticlă.

Următoarele finale ale Concursului Enescu se vor defăşura pe 21 septembrie – secţiunea Violoncel şi pe 27 septembrie – secţiunea Pian. Accesul publicului în sala de concert este permis, chiar şi fără rezervare, în limita locurilor disponibile. De asemenea, 100 de locuri în aer liber sunt disponibile pentru public în faţa Ateneului Român unde finalele va fi transmise live. Transmisii live vor fi asigurate şi pe TVR 2 şi pe site-ul festivalenescu.ro. Concursul Internaţional „George Enescu” este construit ca o prelungire firească a Festivalului „George Enescu”, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult